Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Prijs van hout kan nog wel vervierdubbelen”

Tholen - Bij Palletbedrijf van der Pol worden dagelijks rond de 3000 pallets en ruim 200 kisten geproduceerd. Er is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in automatisering om de kosten laag en de productiviteit hoog te houden. “Door automatisering kunnen we de productiviteit van onze mensen verhogen. We zetten in op kwaliteit, want kwaliteit verkoopt zichzelf en omdat we de kosten laag kunnen houden, kunnen we een goede prijs-kwaliteitverhouding realiseren”, zegt Robert van der Pol.

Houtprijzen
Het afgelopen jaar is door schaarste de houtprijs meer dan verdubbeld, daarnaast is ook de prijs van staal flink gestegen. Robert: “We denken dat we structureel naar een hogere prijs gaan. De prognose is dat dit jaar de houtprijs nog wel vervierdubbelt als het in dit tempo blijft stijgen.

Daarnaast wordt hier per dag voor zo’n anderhalve ton aan spijkers verwerkt. Dit alles heeft natuurlijk invloed op de prijzen van pallets en kisten. We zien de prijzen nog niet stabiliseren en waarschijnlijk zal de prijs ook niet meer terugkeren naar het niveau van begin dit jaar.

Het wordt steeds lastiger om aan hout te komen, doordat vanuit China en Amerika hout vanuit Noord-Europa voor hoge prijzen wordt opgekocht. Ook is er in Duitsland een keverplaag geweest, waardoor veel hout verloren is gegaan en niet meer geschikt is voor assemblagetoepassingen.

Omdat er zoveel hout verloren is gegaan is, er dit jaar voor gekozen om 15% minder hout te kappen in Duitsland. In Amerika is een nieuwe constructietechniek ontwikkeld die sterk aan populariteit wint en de vraag naar vurenhout doet toenemen. De nieuwe techniek wordt Cross-laminated timber (CLT) genoemd. Hierbij wordt vurenhout kruislings op elkaar gelijmd en is het bijvoorbeeld geschikt voor houtskeletbouw.

Al met al komt dit de houtprijs niet ten goede. Op dit moment maakt de zagerij een dagprijs voor het hout en de volgende dag kan de prijs zomaar weer hoger zijn. Daarnaast neemt ook de vraag van pallets alleen maar toe. Hier in Europa geldt over het algemeen de regel dat er per inwoner één pallet per jaar wordt geproduceerd.”

Kopersmarkt wordt verkopersmarkt
Doordat er schaarste is op de houtmarkt, verandert de positie van de koper en verkoper. “Normaal gesproken is de markt een kopersmarkt. De koper bepaalt wat hij koopt en de verkoper doet zijn best om dat te verkopen aan de klant. Maar nu is het andersom: De verkoper bepaalt aan wie hij wil verkopen. Ik kan namelijk nu niet bij een andere zagerij hout inkopen. Daardoor kan ik ook niet meer hout inkopen dan dat ik normaal doe, daarom probeer ik in eerste instantie mijn vaste klanten te helpen en dan kan ik pas weer nieuwe klanten aannemen,” legt Robert uit.

Automatisering
Het bedrijf beschikt over drie productiehallen. Eén hal voor de productie van pallets, één voor kisten en één voor speciaalwerk. Om onderscheidend te zijn en de kosten laag te kunnen houden investeert Palletbedrijf van der Pol veel in automatisering. De eerste machine bij Van der Pol zag het levenslicht op dezelfde dag als de huidige eigenaar Robert, op 6 januari 1987.  “Vooral de afgelopen 15 jaar zijn we sterk geautomatiseerd,” zegt Robert. “Ik ben zelf ook ingenieur, dus ik probeer heel veel dingen opnieuw te ontwikkelen en opnieuw in te zetten.  Aan de grote automatische lijn voor de palletproductie staan nu bijvoorbeeld drie mensen, die samen verantwoordelijk zijn voor de productie van zo’n 2000 pallets per dag. We zien dat daar de slagkracht in zit, om met minder mensen meer te produceren. Daarnaast zien we een verdunning in de producenten van pallets die niet inzetten op automatisering, doordat het prijstechnisch dan onmogelijk wordt om te kunnen concurreren.”

Momenteel wordt er ingezet op verdere automatisering van de aardappelkistenproductie. Een kist lijkt een heel simpel product, maar er zitten enorm veel toleranties op, als er ergens iets niet klopt, dan is gelijk heel de kist uit verhouding en kan hij bijvoorbeeld gaan wiebelen. Dat is precies de reden dat ik veel van de automatisering voor eigen rekening neem. Zelf zijn we bekend met het product en weten we waar de marges zitten en op welke punten er juist heel nauwkeurig gewerkt moet worden. Bovendien is hout natuurlijk een product dat werkt, een gegeven dat nog weleens vergeten wordt door machinebouwers,” zegt Robert.

Klanten in binnen- en buitenland
Het is niet interessant om pallets en kisten over grote afstanden te vervoeren door de grote hoeveelheid lucht die meekomt met transport. Van der Pol levert daarom vooral aan bedrijven in de regio. Om de transportkosten laag te houden, vervoert Van der Pol hun producten zelf met een eigen speciale trailer die doordat hij net wat groter is, 52 kisten kan vervoeren in plaats van 32. Toch heeft het bedrijf ook klanten in Sudan, Israël en Canada, aan wie het kisten levert in de vorm van bouwpakketten.

Specialisatie
Naast het feit dat de palletproductie volledig geautomatiseerd is, beschikt Van der Pol ook over een eigen droogruimte, waarin hout wordt verwarmd en op die manier wordt beschermd tegen levende organismen die het hout aan kunnen tasten. Voordat het hout wordt verwerkt tot kisten voor bijvoorbeeld aardappelen of uien, wordt het eerst geschaafd, zodat er geen uitstekende splinters aan het hout zitten die de producten kunnen beschadigen. Het afvalhout komt terecht bij de eigen biocentrale, die op zijn beurt weer energie levert voor de droogruimte. “Specialisatie en automatisering geven ons bestaansrecht, hierdoor komen we enigszins in een nichemarkt, waar eigenlijk bijna geen concurrentie is,” besluit Robert. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Robert van der Pol
Palletbedrijf van der Pol
www.polpallets.nl
robert@polpallets.nl