Eerst meten, dan wassen met nieuw wasmachineconcept

Tholen – Wat is de gedachte achter wassen? Met die vraag in het achterhoofd heeft Industrial Product Solutions een nieuw wasmachineconcept voor trays, floats en kratten ontwikkeld.

"Nu wordt door telers van jonge planten in groenten- en sierteelt nog vaak ‘op zicht’ gewassen," vertelt Gert-Jan Mulder, Business Development Manager voor IPS. "Daarmee ziet iets er wel schoon uit, maar is dat het ook echt? Onze ervaring zegt van niet. En telers, die weten het eigenlijk ook niet zeker, zo ontdekten wij in onze gesprekken met hen. Daarom zet IPS nu een nieuw concept in de markt waarbij de focus, naast wassen vooral ligt op het meten van de vervuiling."

Opvallend concept
Het wasmachineconcept dat in ’s-Gravendeel is ontwikkeld luistert naar de naam: Ĥigh Clean. “De H is de achtste letter van het alfabet en komt ook terug in de acht stappen van ons reinigingsproces én de acht stappen die we hanteren om de machine op te bouwen. Gestandaardiseerd maatwerk noemen wij dat.”

Goed meten
Maar het is niet dat grove, organische vuil waarop IPS de nadruk ligt. “Uiteraard willen we dat vuil goed van de trays afwassen, maar nog veel belangrijk is het dat de trays ook vrij zijn van bacteriën, schimmels en virussen. Door te wassen ‘op zicht’ heeft de teler hier geen zekerheid over. Daarom gaan wij in ons concept op verschillende momenten in het wasproces meten. Voorafgaand aan en tijdens het wassen stellen we met zogenaamde ATP-testen de mate van vervuiling vast.”

Met zo’n test, vergelijkbaar met de manier waarop ze op vliegvelden je koffer bestrijken of zoek naar drugssporen weet Gert-Jan, meet je op een snelle manier actief groeiende micro-organismen. “Als je de meetresultaten weet, weet je ook hoe je de wasmachine moet opbouwen en afstellen om de teeltmedia écht schoon te krijgen.”

Blijvend testen
Zodra de machine vervolgens gebouwd is, ‘gestandaardiseerd maatwerk’ waarvoor in ’s-Gravendeel ‘alle bouwstenen al klaarliggen’, volgt nog een andere test. “Met deze test wordt aangetoond dat de machine alle hoeken en gaten reinigt. Als dat zo is en ook de testen vooraf zijn gedaan, garanderen wij een schoon eindresultaat.”

Uiteraard is het dan wel belangrijk dat de gekozen installatie gehanteerd blijft en ook de juiste reinigingsmiddelen worden toegepast. “Voor het hygiënisch reinigen zijn wij een partnership aangegaan met Diversey, een grote speler op dat gebied. Daarnaast zullen wij tijdens ons periodieke onderhoud testen blijven doen."

Meer onderbouwd dan ooit
Bij de opbouw van de wasmachine houdt IPS rekening met de gewenste capaciteit van de klant. “Maar we houden vooral ook rekening met de factoren uit de cirkel van Sinner (de basis van schoonmaken), namelijk tijd, temperatuur, mechanische actie en reinigingsmiddel om te komen tot het gewenste eindresultaat.”

De wasmachine wordt per klant apart opgebouwd. Daarmee is het altijd mogelijk, indien nodig, extra componenten toe te voegen. “Maar door goed te meten is het wasproces al veel meer onderbouwd dan ooit en daarmee voor de betreffende teler een echte stap vooruit. Samen komen we tot een schone groeiomgeving voor een gezond én sterk gewas.”

Voor meer informatie:
Industrial Product Solutions
www.industrialproductsolutions.nl 
info@industrialproductsolutions.nl 

Gert-Jan Mulder
sales@industrialproductsolutions.nl 
+31 6 48 122 944


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven