Oudere teler geholpen met hightech teelt in Frankrijk

Ter gelegenheid van de Nationale Dagen van de Landbouw op 18, 19 en 20 juni 2021 heeft de start-up NeoFarm een hightech teeltbedrijf van 1 hectare in Saint-Nom-la-Bretèche officieel in gebruik genomen.

Het doel van NeoFarm? De werklast van tuinders verlichten door kant-en-klare technologische farms te ontwerpen. In de kas in Île-de-France staan in plaats van mensen ​​robots te zaaien, te wieden en oogsten. “De komende vijf jaar gaat de helft van de telers hier met pensioen. Lang niet al deze telers zullen worden vervangen door een nieuwe lichting. Hiervoor zou je het werk van een teler echt heel aantrekkelijk moeten maken,” zegt medeoprichter van NeoFarm Alexia Rey.

Daarom is er een robot ontworpen die volledig zelfstandig wortelen kan verzamelen. “Twee banden omklemmen daarbij de toppen van de wortelen. Met het voortbewegen van een rol trekken de de banden zachtjes aan de toppen van de wortelen. Op deze manier kunnen alle wortelen niet alleen op borsthoogte, maar ook op heuphoogte worden gebracht. Je hoeft dus niet meer te bukken en ook niet op handen en voeten te zitten,” legt Mikael Arguedas uit, robotingenieur bij NeoFarm.

Op 42-jarige leeftijd voelt Enguerrand de Saint-Pry, die al bijna 10 jaar op conventionele wijze teelt, dat hij "een beetje ouder wordt. Intellectueel gezien willen we vooruit en fysiek gezien willen we veranderen. Misschien moet er voor alle tuinders een minder zwaar werkritme worden ontwikkeld."

Bron: francetvinfo.fr
© NeoFarm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven