Vlaamse land- en tuinbouw vecht met kopers van buiten sector om agrarische grond

Toenemende bebouwing in de open ruimte en toenemende druk op de ontwikkelruimte voor landbouw vormden de aanleiding om te starten met het PDPO-project ‘Agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur’. Tijdens een online studiedag van de Provincie Antwerpen werd stilgestaan bij hoe het zover heeft kunnen komen. De terugblik op die studiedag van 11 juni staat nu online.

Concurrentie in open ruimte
Jarenlang vertoonden de cijfers van het aantal landbouwbedrijven een dalende trend. Maar recente statistieken lijken te wijzen op een trendbreuk. Het aantal landbouwbedrijven daalt niet verder. En daardoor is gebruik van landbouwgrond voor andere zaken dan telen een groter probleem dan voorheen. Zogenaamde zonevreemd gebruik door mensen die bijvoorbeeld een hoeve kopen, concurreert  landbouwers uit de markt.

En deze kopers zijn zo mede verantwoordelijk voor een belangrijk ruimtebeslag in het agrarisch gebied. Daarmee zijn ze ook één van de oorzaken van de versnippering van de open ruimte. Wanneer bestaande bebouwing een nieuwe, zonevreemde functie krijgt én daarna nieuwe landbouwgebouwen worden opgericht door landbouwers, komen we terecht in een spiraal van bijkomende verharding in de open ruimte.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven