Geothermiesector ontstemd over rapport Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer heeft gisteren in een rapport geconcludeerd dat de Nederlandse overheid de drinkwatervoorraden niet afdoende tegen de risico’s van het boren naar aardwarmte beschermt.

De geothermiesector heeft ontstemd op het rapport gereageerd. Zij wijzen erop dat voorbij is gegaan aan de eerder dit jaar gelanceerde Industriestandaard Duurzaam Putontwerp, opgesteld door EBN en Geothermie Nederland. Met ingang van 2021 moeten alle nieuwe putontwerpen voor aardwarmteputten aan deze standaard voldoen.

Met de Industriestandaard Duurzaam Putontwerp garandeert de sector dat aardwarmte veilig en verantwoord wordt gewonnen, schrijft Geothermie Nederland in reactie op het rapport. "Er is veel geleerd van de eerste generatie aardwarmteputten en dat heeft zich vertaald in een industriestandaard zodat we aardwarmte veilig en duurzaam kunnen blijven winnen, zonder risico voor de drinkwatervoorziening."

Er wordt nu niet geboord in (gereserveerde) drinkwater gebieden, stipt de sectororganisatie aan. "En is er in de afgelopen 10 jaar ook geen sprake geweest van enige drinkwatervervuiling." Wel begrijpt en deelt Geothermie Nederland de zorg van de Rekenkamer over de drinkwatervoorziening. 

Lees hier het rapport van de Algemene Rekenkamer en reacties op het rapport vanuit de ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven