Nieuwe vertical farm in Zweedse supermarkt kan zonder transport

"We maken hier echt het verschil omdat we letterlijk naast de consument telen." Dat stelt Andreas Dahlin, CEO van Swegreen, bij de opening van de nieuwste locatie van de teler. "Er zijn nog steeds vertical farms die beweren duurzaam te telen en zich dichtbij de consument bevinden, maar die zwijgen over die laatste paar kilometers. Zolang er nog logistiek nodig is om een product bij de consument te krijgen, kunnen ze nog een extra stapje maken. Om deze reden denken wij dat dit hyperlokale model echt impact heeft op de toeleveringsketen."

Vrolijkheid en verbazing overheersten deze week tijdens de opening van de vertical farm in een ICA Maxi-supermarkt in Linköping. Het openingsevenement van de teeltfaciliteit, die geleverd werd door het Zweedse techbedrijf Sweegreen, trok veel bekijks van verraste en soms ook verbaasde klanten. Andreas opende het evenement met een toost op alle aanwezigen. Na het concept te hebben toegelicht, kregen de gasten de gelegenheid om een kijkje te nemen in de vertical farm. 


Andreas gaf een rondleiding. Foto: Verticalfarmdaily. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Grootste in Zweden
Na eind 2020 met veel succes een vertical farm in een ICA-filiaal in Göteburg te hebben geïnstalleerd, rolt de snelgroeiende Zweedse vertical farming-specialist Swegreen haar 'Farming-as-a-Service'-concept nu uit in heel Scandinavië, te beginnen met de installatie in Linköpig.

De vertical farm heeft een oppervlakte van 60m2 en levert 10 slasoorten en kruiden aan de winkel. Binnenkort zullen hier meer gewassen bijkomen, waarmee de vertical farm in de winkel de grootste in Zweden zal zijn. Een deel van de oogst zal worden gebruikt in de eigen keuken van de winkel. Iedere dag worden er honderden gewassen geoogst die kort daarna al in het winkelschap liggen. 

Andreas voegt eraan toe: "De restwarmte van de vertical farm wordt gebruikt in de supermarkt om het energieverbruik te optimaliseren. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om het teeltproces te perfectioneren."


Andreas geeft uitleg over verticale teelttechnieken. Foto: Verticalfarmdaily.

Volledige controle
Alle technologie is ontwikkeld en wordt geleverd door Swegreen, waaronder de teeltruimte en het op kunstmatige intelligentie gebaseerde bedieningssysteem, waarmee de omstandigheden op afstand kunnen worden geoptimaliseerd. De vertical farm is volledig uitgerust met sensoren, wat de operator, die dagelijks drie tot vier uur in de farm doorbrengt, enorm ontlast. Robotarmen zorgen ervoor dat de goten automatisch van het begin- naar het eindstadium worden verplaatst. 

Alle processen vinden plaats in de faciliteit zelf, van het zaaien tot aan het oogsten en verpakken van de producten. Bezoekers van de supermarkt kunnen precies zien wat er in de vertical farm gebeurt. 

Sepehr Mousavi, dicecteur innovatie van Swegreen, legt uit dat alle technologie geautomatiseerd is. "We kunnen voorkomen dat er fouten worden gemaakt omdat de sensoren ons technische team direct waarschuwen als er iets mis gaat, zodat uitvaltijd wordt voorkomen."

Klik hier voor de fotoreportage.

Voor meer informatie: 
Swegreen
Andreas Dahlin, CEO Swegreen
andreas.dahlin@swegreen.se
www.swegreen.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven