Opschorting handelssancties VS goed signaal voor ondernemers

Het akkoord tussen de EU en VS over opschorting van handelssancties is goed nieuws voor exporteurs van kaas, varkensvlees, kalfsvlees, groenten en fruit, meldt LTO. Het inkomen van boeren en tuinders is namelijk voor een groot deel afhankelijk van internationale handel. Handelsbarrières zijn slecht voor het ondernemersvertrouwen. LTO Nederland noemt dit akkoord daarom een goed signaal, maar benadrukt dat de handelsvrede tussen de EU en de VS hiermee nog niet getekend is.

Nederland exporteert jaarlijks alleen al zo’n 13.000 ton kaas naar de VS met een exportwaarde van 80 miljoen euro. Daarvan valt nu 6.000 ton onder de Amerikaanse strafheffingen; concreet gaat het om 25% heffing over een bedrag van 39 miljoen euro. De totale Nederlandse kaasexport is ongeveer 3,5 miljard euro waard per jaar.

Het ‘staakt-het-vuren’ is afgesproken voor vijf jaar. De handel tussen VS en EU zal de komende jaren ongetwijfeld op de agenda blijven staan. Daarbij gaat het met name over standaarden, bijvoorbeeld voor dierenwelzijn en biotechnologie.

Bron: LTO

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven