Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“We liggen al bij boven verwachting veel telers”

Tholen – 2020 was een jaar van flink investeren voor perlietproducent Willems Perlite uit Gent. Er werd in de fabriek een nieuwe oven en mattenlijn geplaatst. Daarmee produceert men voortaan naast de bekende perlietblokken ook perlietmatten op maat en op grote schaal.

“De investeringen renderen, omdat we nu het hele pakket kunnen aanbieden. Boven verwachting snel,” zo vertelt eigenaar Sven Willems. “We liggen dit seizoen al bij veel telers. Nu we het complete pakket aanbieden zijn we namelijk veel minder afhankelijk van het substraat waarop een teler teelt.”


Kurt Lauwers en Sven en Niels Willems voor de fabriek in het havengebied van Gent waar ze grootschalig op maat zowel perlietpotten als perlietmatten produceren.

Langer druk
Medio mei is het opvallend druk in de fabriek. Deels vanwege de groei die is ingezet, ook met de komst van de verkoper Kurt Lauwers, maar ook door ontwikkelingen in de markt. Kurt: “Normaal ligt de piek in productie in de periode september-januari, waarin telers hun nieuwe teelt voorbereiden en opstarten. Dit jaar zie ik echter de nodige wisselaars vanwege de virusdruk, waardoor ook nu nog de vraag naar matten en blokken groot is.”

De oven en de machines werken daarom nog steeds dagelijks grote hoeveelheden vulkanisch gesteente weg. De grondstof wordt gezeefd en in big bags aangevoerd. Sven: “Dat levert een mooi, uniform product op. Je ziet dat daaraan steeds meer belang wordt gehecht.”

De oven zorgt voor het poffen van het gesteente met als eindresultaat de bekende, lichtgewicht ‘steentjes’ om in blokken en matten te verwerken. Daarnaast wordt ook vermiculiet, door zaai-, stek- en vermeerderingsbedrijven gebruikt om af te strooien, geproduceerd.

Juiste spoor
Zo’n twintig jaar terug begon het voor de familie Willems, met naast Sven ook broer Niels, met blokken. “Onze vader, helaas al overleden, heeft ons op het juiste spoor gezet. Hij was al bekend met perliet als filtreerhulpmiddel in fabrieken met vloeistoffen. Het is een unieke grondstof met een unieke capillaire werking, waardoor vocht makkelijk wordt verspreid.”


Willems Perlite is dit jaar ook gestart met het leveren van perliet in matten aan telers.

Fijne fractie
Willems Perlite kan de perliet in verschillende fracties aanbieden zowel los als in matten. Sven: “Veel mensen kennen perliet wel, maar dan als grove fractie. Wil je echter optimaal gebruik maken van deze grondstof, dan moet je volgens ons met een fijnere fractie werken.” Kurt vult aan. “De telers die dit jaar met onze matten zijn gestart, zien dat het een makkelijk substraat is waarmee zij zo vochtig kunnen telen als zij zelf willen. Daardoor doen wij zeker niet meer onder voor andere substraten.”

Nu de investeringen in de fabriek en met Kurt ook in service aan de klant zich direct zo goed uitbetalen, hebben de gebroeders Willems de smaak te pakken. “Op termijn willen we zeker verder groeien met nog een oven en lijn. Op die manier blijven we wendbaar. Om diezelfde reden houden we ook grotere voorraden aan. En dat is maar goed ook”, besluit Sven lachend, “want Kurt gaat als de brandweer.”

Voor meer informatie:
Kurt Lauwers, Sales Manager
Willems Perlite
Hulsdonk 37
9042 Gent, België
+32 (0)473 97 06 85
[email protected]
www.willems-perlite.com