Russische export komkommer en tomaat naar Europa groeit

De gestage groei van de Russische kasgroenteteelt heeft ertoe geleid dat de import sterk is teruggelopen en Rusland zich genoodzaakt zag om buitenlandse markten te betreden.

In de eerste vier maanden van 2020 ontwikkelde Rusland zich tot een netto-exporteur van komkommers. De import van kastomaten daalde snel en voor het eerst was er ook sprake van export. Rusland bleef een netto-importeur van kastomaten maar de import daalde in deze periode wel met 17%. 

"Misschien wel het meest opvallende nieuws is de systemische export van kaskomkommers en de allereerste export van Russische kastomaten naar Polen in de eerste vier maanden van 2021. Tegelijkertijd is Polen een van de belangrijkste exporteurs van kasgroenten in de Europese Unie," zo laat Andriy Yarmak weten, econoom van het investeringscentrum van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. 

Uit de statistieken blijkt dat Rusland tussen januari en april 2021 579 ton komkommers naar Polen exporteerde, waarmee deze EU-lidstaat na Wit-Rusland de grootste markt voor Russische kasgroenten was, wanneer de export van groenten naar de bezette delen van Oekraïne buiten beschouwing wordt gelaten. Ook werd Rusland in deze periode een van de vijf grootste leveranciers van komkommers op de Poolse markt.

In een artikel op east-fruit.com wordt benadrukt dat het opmerkelijk is dat ondanks het verbod op de levering van alle levensmiddelen uit de EU en Oekraïne aan Rusland, met inbegrip van groenten en fruit, de Europese Unie en Oekraïne de levering van Russische levensmiddelen aan de EU en Oekraïne niet hebben verboden. Rusland beschermt dus momenteel zijn markt tegen groenten en fruit uit de EU en maakt tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om zijn goederen naar deze markt uit te voeren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven