Onderzoek naar robots tegen onkruid in Amerikaanse aardbeienteelt

Door middel van nieuw onderzoek hopen wetenschappers van de universiteit van Florida, Boyd en Schumann, een methode te vinden om onkruid bij aardbeien tegen te gaan. Daarnaast is het mogelijk dat robots tractoren gaan vervangen als manier om het veld te voorzien van gewasbeschermingsmiddelen. 

De onderzoekers van UF/IFAS hebben een slim sproeisysteem gemonteerd op een sproeier die door een tractor wordt voortgetrokken. Hierdoor is het proces heel gericht en worden gewasbeschermingsmiddelen alleen over het onkruid gesproeid.

Tot nu toe wordt hiermee tot 90% van het onkruid verdelgd. "Het nauwkeurig sproeien is afhankelijk van veel factoren, inclusief het type onkruid waar wetenschappers zich op richten en de snelheid van de tractor die het onkruid besproeit," vertelt Boyd, professor in de tuinbouwwetenschappen van UF/IFAS, aan tampafp.com.

Alhoewel het onderzoek zich nog in de eerste fase bevindt, wil Boyd de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die aardbeientelers over hun gewassen heen sproeien verminderen. Dat bespaart de telers geld en zorgt er ook voor dat er minder ongewilde chemicaliën in de omgeving terecht komen.

Op de vraag naar hoeveel geld er wordt bespaard, gaf Boyd dit voorbeeld: als je laag sproeit en ervan uitgaat dat een teler een goedkoop gewasbeschermingsmiddel gebruikt dat $ 30 per acre kost en je verlaagt de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel met 50%, dan bespaar je dus $ 15 per acre.

Foto: UF/IFAS

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven