Tholen - Sinds vier maanden gebruikt Frank Dekker van tomatenkwekerij Dekker Glascultures ultrasone zenders in zijn bassin en silo’s voor schoon bassin-, drain- en gietwater. En naar grote tevredenheid. Het gehele traject wordt behandeld met USAF ultrasone zenders van Ultramins.

"De aanschaf van dit systeem was enigszins een risico," vertelt Frank, "want naast goede en zichtbare resultaten van plaatsingen in bassins was er weinig bekend met betrekking tot de behandeling van drain- en gietwater."

"De belangrijkste reden om dit systeem aan te schaffen is dat het een plug & play oplossing betreft: stekker erin en je hebt er geen omkijken meer naar. Daarnaast gebruik ik geen chemicaliën meer in het water, hetgeen natuurlijk een goede zaak is."

Links een filter na 1 week intensief water geven met ultrasone zenders; rechts dezelfde type filter na eenzelfde periode intensief gebruik, maar dan zonder ultrasone zenders.

Bassin
In het bassin, welke een oppervlakte heeft van 1.500 m2, is de keuze gevallen op een dubbele USAF ultrasone zender. Deze bestrijdt naast algen ook bacteriën, schimmels, virussen en de biofilm. Het bassin water is nu schoon en helder. Eurofins heeft diverse watermonsters genomen en de uitkomsten zijn, getuigt Frank, uitstekend. De ultrasone zenders zijn in een bassin prijstechnisch eveneens een beter alternatief voor een afdekzijl.

Silo’s
Op de silo's maakte Frank eerst gebruik van een algenzeil. Deze moest echter na begroeiing met onkruid en riet verwijderd worden door een kraan, waarop op stormachtige dagen stof en andere zaken de silo in waaiden.

Ultrasoon is niet kwetsbaar en bestrijdt ook nog eens actief pathogenen en biofilm, hetgeen een afdekzeil natuurlijk niet doet. De mengtank waar drainwater wordt toegevoegd wordt nu behandeld door 6 dubbele USAF zenders. Ook hier zijn watermonsters genomen met uitstekende uitkomst. De aanwezige biofilm werd zelfs al binnen 10 dagen geheel afgebroken. Eurofins heeft het water uit de mengtank onderworpen aan een DNA multiscan en geen schimmels gevonden. Met weer een andere test werd ook clavibacter niet gevonden.

Filter
Tot slot zorgen de ultrasone zenders voor helder en schoon water, zoals ook Frank constateert. "Afgelopen week hebben we veel water gegeven en het filter was nauwelijks vervuild. Voorheen waren deze, na een week als deze, sterk vervuild. Een schoon filter is uiteraard belangrijk om de ingestelde hoeveelheden water te kunnen geven en om de juiste druk op de druppelaars te houden om verstoppingen te voorkomen."

Concluderend is Dekker Glascultures zeer te spreken over de oplossing. "De ultrasone zenders bieden mij een milieuvriendelijke manier om water in het gehele traject te ontsmetten en te hergebruiken, zonder dat wij er onderhoud aan hebben."

Ultramins uit Zwaag is de exclusieve distributeur van USAF ultrasone zenders. Voor meer informatie kun u contact opnemen met Robert de Hoo op 06-20 536 536 of via robert@ultramins.com