Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Amai, zo’n wortelpruik heb ik nog nooit gezien”

Tholen – Zeker in West-Vlaanderen is het nog een vrij gebruikelijk combinatie van teelten: sla en komkommer. Ook Kristof Van Dorpe van Vandogro combineert beide teelten met twee rondjes komkommer en ’s winters sla. Medio mei staat er in zijn beide serres van elk 7500 vierkante meter een traditionele teelt komkommer. Eén daarvan voor het eerst op perliet. Kristof is er enthousiast over en weet nu al dat hij volgend jaar in beide serres voor perliet kiest.


Kristof Van Dorpe teelt op twee locaties in West-Vlaanderen sla en komkommer

Wortelpruik
Dat komt onder andere vanwege de mooie wortels die Kristof ontdekt wanneer hij samen met verkoper Kurt Lauwers van Willems Perlite in Meulebeke een rondje door de serre doet en een willekeurige mat opensnijdt. “Amai, zo’n wortelpruik heb ik nog nooit gezien”, glundert hij. “Ik ben er positief door verrast.”


De witte wortelpruik medio mei in de ‘perlietserre’ in Meulebeke verraste Kristof positief

Ander schema
En dat zegt wat, want Kristof zag door de jaren heen heel wat teelten. Lange tijd was hij namelijk ook voorlichter in de glasgroenten. Later teelde hij ook nog tot 2018 tomaten, alvorens op komkommers en sla over te stappen. In de relatief lage, oude serres teelt Kristof traditioneel, maar wel in een iets anders schema dan veel andere telers. “Ik plant bewust niet vroeg i.v.m. de stookkosten en heb daardoor net andere productiepieken dan veel collega’s. Dat levert mij daardoor soms betere prijzen op. Ook geeft komkommer mij meer prijszekerheid.”


Ter vergelijking: ook volop wortels in kokos, maar het verschil met perliet is duidelijk

Makkelijker richting de 400 gram
Het huidige eerste rondje komkommer met het ras Proloog werd op 8 april geplant. In de ene serre op kokos, in de andere op perliet. “In de ‘kokosserre’ kon ik twee dagen eerder snijden, maar inmiddels is die achterstand met de teelt op perliet al ingehaald”, vertelt Kristof. Hij streeft in twee rondjes komkommer naar 100 stuks.

Sorteren doet hij zelf, de afzet loopt via de veiling in Mechelen. “Op de sorteermachine haal ik de vruchten uit de serre waar ik op perliet teel er zo uit. Zeker in het eerste rondje met het ras Proloog ga ik hier makkelijker richting een 40’er. Het vruchtgewicht bij de teelt op perliet is zo’n 20 gram meer momenteel.” Het tweede rondje verwacht Kristof net als in 2020 met het ras Dee Viate, sterker tegen witziekte zo weet de teler, te doen.


Het gewas op perliet (links) was medio mei iets grover dan dat op kokos (rechts).

Eigen ‘recycling’
Van dat laatste, vruchtgewicht en stuks houdt Kristof gegevens bij. “Van hoe de wortels eruitzien niet,” lacht hij. Toch heeft het hem wel mede overtuigd voor perliet te kiezen. “En ook de lagere kostprijs telt mee.” Dit komt mede doordat Willems Perlite telers de mogelijkheid biedt voor recycling van gebruikt perliet.

Voor meer informatie:
Vandogro
Kristof Van Dorpe
vandogro@hotmail.com 


Willems Perlite
www.willems-perlite.com 

Kurt Lauwers
+32 (0)473 97 06 85
k.lauwers@willems-perlite.com