Virtuele lysimeter werkt, maar finetuning nog wel nodig

Een virtuele lysimeter kan helpen om uitspoeling en overmatig watergeven in de grondteelt te voorkomen. Ervaringen op vier bedrijven laten zien dat zo’n tool in de computer een goed hulpmiddel is. Voor een praktische toepassing is het nodig om de kasbodem goed in beeld te hebben. Nieuwe deelnemers zijn daarom welkom, zo valt te lezen op Glastuinbouw Waterproof in een projectupdate.

De Zorgplicht grondgebonden teelten bepaalt dat tuinders met grondteelt zich moeten inspannen om uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Een goede manier om dat te doen, is watergeven naar behoefte.

Het beste instrument om te controleren of dat lukt, is een lysimeter. Dat is een grote bak tussen het gewas, gevuld met kasgrond en beplant met het gewas. Aan de onderkant vang je het drainagewater op en zo weet je precies hoeveel er uitspoelt. Aan de hand daarvan kun je de watergift aanpassen.

Een lysimeter in de kas is echter erg onpraktisch in het gebruik. Daarom ontwikkelen onderzoekers onder leiding van Wim Voogt van Wageningen University & Research een virtuele versie. Een instrument in de computer dat voortdurend de waterbalans opmaakt. Daarvoor moet je drie zaken weten: de watergift, hoeveel water het gewas opneemt en verdampt en het gedrag van het water in de bodem.

Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven