Tholen - Gebruikt kokos uit de tuinbouw is na de juiste verwerking een goede grondstof voor potgrondbedrijven, maar het sluiten van de kringloop kan soms een uitdaging zijn. Den Ouden en Dutch Plantin hebben hiervoor de handen ineengeslagen: Den Ouden kan de afvoer, verwerking en de levering van de gebruikte substraten regelen. “Telers hebben een correcte afvoer voor minimale of geen kosten, het kan zelfs wat opleveren,” vertelt Wim Roosen. “Het gebruikte substraat kan weer gebruikt worden als bodemverbeteraar of als grondstof voor nieuw substraat.”
“Voor een circulaire economie is het van belang om grondstoffen te hergebruiken,” vertelt Anke Sweere van Den Ouden Groep. Het bedrijf speelt op verschillende manieren al een actieve rol hierin. Zo leveren ze bodembiologie producten (PHC), organische meststoffen (Ferm O Feed) bodemverbeteraars en herwinbare substraat grondstoffen (Den Ouden Groen). Nu breiden ze hun portfolio uit met het geven van een tweede leven aan gebruikt tuinbouwsubstraat. Hiervoor hebben ze de handen ineen geslagen met Dutch Plantin, leverancier van kokossubstraten.
Potgrondbedrijven zoeken namelijk naar aanvullingen op veen. “De vraag naar substraten zal de komende decennia enorm toenemen en dan kan kokossubstraat uit de tuinbouw een mooie aanvulling worden,” vertelt Anke.
“Gebruikte en pure kokos is na juiste verwerking een perfecte grondstof voor bijvoorbeeld de hobbymarkt of voor grondverbetering. Het heeft een zeer goede vochtopname en een stabiele structuur,” vult Wim Roosen van Dutch Plantin aan. “Met name aardbei- en groentenkwekers houden na de teelt een waardevol substraat over.” Deze gerecycelde kokos kost ruwweg de helft van nieuwe, waardoor er meer kokos in de mix kan gaan, zonder dat de kosten van de potgrond stijgen.
Dutch Plantin wil telers dan ook graag helpen om de afvoer van de pure kokos aan het einde van de teelt meer circulair te verwerken. “Het lukt ons al om veel duurzame stappen in de productie van kokos te zetten. Dankzij deze samenwerking kunnen we ook aan het einde van de keten een oplossing bieden.” En dat kan met deze samenwerking, waarbij vooral vanuit de teler is gedacht. “Een teler wil aan het einde van de teelt het gebruikte substraat immers zo eenvoudig mogelijk afvoeren, om de nieuwe teelt snel weer op te starten. Den Ouden kan dan bijvoorbeeld containers voor het substraat plaatsen of het transport van het materiaal naar een van de verwerkingslocaties te regelen. Zij nemen dan het vrijkomend substraat in en verwerken het tot een goed bruikbaar en veilig recycle product,” legt Wim uit.
“In bepaalde situaties kan het de kweker zelfs geld opleveren,” rekent Wim voor. “Bijvoorbeeld als de kokos al gezeefd uit de kas komt en het bedrijf zit niet te ver van de verwerkingslocatie van Den Ouden af. Maar in ieder geval scheelt het kwekers verwerkingskosten en is het een meer circulaire oplossing voor iedereen. En de consument zal het waarderen. Een win-win-win-situatie.”
Voor meer informatie:
Anke Sweere
Den Ouden Groep
Hermalen 7
5481 XX Schijndel
+31 (0) 6 2049 6392
[email protected]
www.denoudengroep.com