Wat zijn vandaag de dag de belangrijkste drijfveren van innovatie?

Tholen - Bayer organiseerde gisteren een ForwardFarming webinar. Jan de Ruyter was een van de sprekers. Jan is Sector Banker Agrarisch bij Abn Amro. Hij trapte de live panel discussie af en sprak over innovatie in de sector.

Vanuit die hoedanigheid heeft hij veel contact met telers die hun bedrijf verder willen ontwikkelen en op zoek zijn naar aanzienlijke innovaties. Het gaat dus over ondernemerschap van telers in de meeste brede, innovatieve zin. Hij bekijkt en volgt dit vanuit het perspectief van banking en financing.

Jan volgt op de voet de ontwikkelingen en trends wereldwijd op dit gebied. De opgedane kennis deelt hij intern met zijn collega’s. Zijn rol is niet alleen op nationaal gebied, maar ook zeker internationaal. Hij reist de wereld rond om zijn kennis op te doen én te delen.

Voedselvoorziening, arbeid, gezondheid, duurzaamheid en investeringen
Arbeid is er één waar er zeker rekening mee moet worden gehouden. In veel gebieden is de vraag naar arbeidskrachten groter dan het aanbod. Of wat te denken van de arbeidskosten? Is en blijft het rendabel om mensen in te zetten? Of moet er op zoek gegaan worden naar de een andere oplossing? Vergeet in ieder geval niet de arbeidsomstandigheden mee te nemen in het kostenplaatje.

Door ons huidige eetpatroon komt onze gezondheid steeds vaker in beeld. We zijn daar bewuster dan ooit mee bezig. Dat moet ook wel. De gezondheidszorg wordt, laten we eerlijk zijn, ook op kosten gejaagd door moderne ziektes als obesitas. Daarnaast wordt voeding vaker ingezet om ziektes actief te lijf te gaan. Inhoudsstoffen in ons voedsel verdienen dus aandacht.

Energie, milieu en het sociale effect van tuinbouw vraagt om een duurzame benadering. Duurzaamheid staat bij Jan ook in het rijtje van een van de drijfveren van innovaties. Kijk maar om je heen; er zijn inmiddels hier voorbeelden genoeg van. Frans Timmermans is hier in Europa druk mee bezig met zijn Farm-to-Fork strategie. Dat staat voor een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen. Ook moet deze strategie eraan bijdragen de impact van de voedselproductie op het milieu en het klimaat te verminderen.

In de wereld is er veel geld te besteden aan nieuwe initiatieven om op een nieuwe manier te telen, zoals indoor en vertical farming. En er is veel aandacht, en geld, beschikbaar voor nieuwe voedingsmiddelen. Denk dan aan bijvoorbeeld nieuwe rassen, maar ook aan insecten en zeewier.

De groeiende wereldbevolking, de vraag om minder verspilling, klimaatverandering maken het plaatje (lees: de roep om innovatie) compleet.

Er zijn dus redenen genoeg om de agrarische en tuinbouwsector goed in de gaten te houden. Ze moeten én zijn én blijven een innovatieve sector.

Jos Pauwels, Head of Sales Bayer Crop Science NL, was de dagvoorzitter tijdens het webinar

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven