Dutch Berries tevreden met eerste full LED winterteelt

Dutch Berries teelde afgelopen winter belicht in ruim vier hectare kas. Dat deed de aardbeienteler uit Zuilichem onder full LED. 

De teler is de eerste met een full LED installatie van Philips GreenPower LED toplighting compact, goed voor 196 µmol/s/m2 en geïnstalleerd door Stolze. “De lichtinstallatie heeft tijdens de eerste winterteelt van Sonata de verwachtingen volledig waar kunnen maken”, vertelt teler Boudewijn van der Wal.  Gat dichten
De nieuwe kas van 4,2 hectare is opgeleverd in het voorjaar van 2020. Dit bracht het totale teeltareaal van het bedrijf op 34 hectare. Na een onbelichte zomerteelt werd er op 23 september geplant voor de eerste belichte winterteelt. Boudewijn: “Winterproductie is om twee redenen interessant: onze afnemers staan er positief tegenover én het is goed voor de arbeidsspreiding. In de bedekte aardbeienteelt is het altijd druk in het voorjaar en najaar. In de zomer kunnen we onze mensen nog goed aan het werk houden, maar in de winterperiode ligt het werk vrijwel stil. Met een belichte teelt kun je het hele jaar door groeien en het gat dichten.”

Om de best denkbare keuze te kunnen maken, stak de ondernemer zijn licht op bij collega’s, onderzoekers en leveranciers. Na uitgebreide oriëntatie kwam full LED als beste optie naar voren. In de aardbeienteelt is het belangrijk dat je op het juiste moment lage etmaaltemperaturen kan realiseren.

Koele nachten en een niet te hoge dagtemperatuur geven de zoetste vruchten. Full LED is ideaal omdat de geringe warmteafgifte het eenvoudiger maakt om het gewenste klimaat te realiseren en vast te houden. Daarmee kun je zelfs hartje winter heerlijke zoete aardbeien telen.

De Philips GreenPower LED toplighting compact van Signify sprak Dutchberries het meeste aan. “De specificaties en kwaliteit van de lampen zijn top en Signify is een betrouwbare leverancier met een hoog kennis- en serviceniveau. Je doet zo’n investering voor de lange termijn en dan moet het verhaal gewoon kloppen”, verklaart de teler.

Hogere efficiëntie
Er is gekozen voor een toplighting compact met het spectrum diep-rood/wit/blauw. Deze module heeft een lichtoutput van 2.150 µmol/s en verbruikt 645W bij een efficiëntie van 3,3 µmol/J. Inmiddels is zelfs een hogere efficiëntie mogelijk met deze module. De installatie levert 196 µmol/m2/s, wat meer dan voldoende is voor een hoogwaardige winterteelt.

Over het verloop van zijn eerste teelt onder full LED is Boudewijn te spreken. “De plantopbouw en bloei verliepen voorspoedig. Vanaf begin december tot begin februari hebben we 6 à 7 kg/m2 geoogst van uitstekende kwaliteit. Hoewel Elsanta ons huidige hoofdras is, hebben we voor deze teelt bewust voor Sonata gekozen. De planten moeten vanuit de vermeerdering langer gekoeld worden en Sonata combineert een betere houdbaarheid van de planten met een goede vruchtkwaliteit. Qua teeltresultaat heeft de lichtinstallatie de verwachtingen volledig waar kunnen maken. Dat stemt ons én onze klanten tevreden."
Voor meer informatie:

 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven