"Voeding als medicijn zou een grotere rol moeten spelen voor gezonde samenleving"

Hoewel Lisette Templin al lang de voordelen van gezond leven inziet, verdiepte ze zich in lokale teelt, nadat een ziekte in de familie het belang van micronutriënten en macronutriënten in versproducten duidelijk maakte.

Lisette, een assistent-professor aan de faculteit Gezondheid en Kinesiologie aan Texas A&M, begon toen haar onderzoek naar lokale teelt. Van het een kwam het ander, en Lisette ontdekte verticaal aeroponisch tuinieren en vroeg Aggie Green Fund Grants aan om het concept naar Texas A&M te brengen. Zo ontstond TAMU Urban Farm United.

TAMU Urban Farm United (TUFU) is een kleinschalig tuinbouwproject op de Texas A&M University (TAMU) en maakt gebruik van verticale aeroponic technieken om de voordelen van lokale teelt aan te tonen. TUFU is gevestigd in een kas van 20 x 50 m die werd gebouwd in de jaren 1980. De kas is uitgerust met een natte muur en schaduwdoek om de temperaturen te matigen op Texaanse dagen van 37°C. De kas is ook uitgerust met een verwarmingssysteem voor koelere dagen.

Wat TUFU's verticale aeroponic systeem betreft, gebruikt de kas Juice Plus+ Tower Garden systemen. Volgens Lisette vermindert het telen met behulp van verticale aeroponics de ruimte- en waterbehoefte met 90% in vergelijking met traditionele tuinbouw, terwijl er ook minder arbeidskrachten nodig zijn. De Tower Gardens zijn individuele aeroponic torens, waardoor Lisette en haar studenten elke toren als een eigen microkosmos kunnen behandelen.


Lisette Templin met een medewerker

Lisette: "Elke toren staat in zijn eigen micro teeltkosmos; als één toren met iets besmet is, kunnen we de problemen binnen die toren aanpakken en weten we zeker dat het andere torens niet zal besmetten." 

Hetzelfde geldt voor het beheer van plagen en voedingsstoffen, aangezien elke toren afzonderlijk kan worden beheerd, afhankelijk van het specifieke gewas. Lisette vermeldt echter dat de grootste uitdaging met de huidige opstelling van TUFU de verdeling van het licht tussen de boven- en onderkant van de toren is. Om dit aan te pakken, wil TUFU samenwerken met belichtingsbedrijven om meer uniforme lichtomstandigheden over de gehele lengte van de toren te creëren en belichting te bieden op bewolkte dagen.

TUFU heeft vele doelen, allemaal gericht op het demonstreren van het gebruik van duurzame teeltmethoden om de persoonlijke en gemeenschappelijke gezondheid te verbeteren.

Gezondheidseffecten van lokale teelt
Lisette legt de voordelen van urban farming allereerst uit met betrekking tot de fysieke gezondheid, waarbij hydrocultuur telers in staat stelt om zeer voedzame, verse producten te leveren aan de directe lokale gemeenschap. Bovendien is Lisette van mening dat "voeding als medicijn" een grotere rol zou moeten spelen voor de gezondheid van kinderen en de samenleving als geheel.

Lisette: "Micronutriënten- en macronutriëntenrijke voeding dat lokaal is geteeld kan moeiteloos voeding leveren dat zeer ontstekingsremmend is voor het menselijk lichaam, terwijl het de fytochemicaliën levert die nodig zijn voor de gezondheid. Op deze manier kunnen indoor hydrocultuurbedrijven een centrale rol spelen in het afbouwen van medicatie voor chronische ziekten en in het versterken van het immuunsysteem."

Urban farming kan ook de mentale en emotionele gezondheid ten goede komen, het domein waarin Lisette gespecialiseerd is. Volgens Lisette is de voeding die we eten van grote invloed op zowel ons fysieke als emotionele hart, die beide steeds meer onder druk lijken te staan in de samenleving.

"De ziektelast in de Verenigde Staten leidt tot hoge zelfmoordcijfers onder volwassenen, jongvolwassenen en kinderen. Ik geloof echt dat het samenbrengen van de gemeenschap om voeding te verbouwen en tegelijkertijd ondernemerspotentieel te creëren, een enorme rol kan spelen in het verschuiven van het bewustzijn van mensen in de richting van gezondheid en geluk met een doel."

Verdere ontwikkeling voor TUFU
De toekomstvisie is om een nieuwe kas te bouwen die 100% off-grid en zelfvoorzienend is. Eenmaal gebouwd, zal de kas twee verdiepingen tellen met 'torentuinen' op de bovenste verdieping geïntegreerd met een meditatieruimte. Op de eerste verdieping komt een zaairuimte, een commerciële keuken en een klaslokaal. Dit zal TUFU volgens Lisette in staat stellen om een grotere impact te hebben, zowel lokaal als op grotere schaal.

Voor meer informatie:
Lisette Templin
Texas A&M, Texas Urban Farm United 
lisettetemplin@tamu.edu 
www.agrilifetoday.tamu.edu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven