Stilte voor de storm in tomaat?

Het lijkt tot nu toe dit seizoen mee te vallen met plagen in tomaat. Zo is de infectiedruk van wittevlieg laag in de onbelichte teelt. Wel wordt op een enkel plek tomatengalmijt waargenomen. Voor de belichte teelt ligt het iets anders. Daar is de druk van wittevlieg hoger én hier zijn ook enkele telers vroeg geconfronteerd met Nesidiocoris. Wel zijn het minder bedrijven dan vorig jaar, zo deelt Biobest in een teeltupdate tomaat.


Isonet® T

Onbelichte teelt
In onbelicht is Isonet T tegen tuta absoluta op sommigen bedrijven aan vervanging toe. De infectiedruk van wittevlieg is dit jaar op de meeste bedrijven nog laag. Hier geldt dat het klimaat steeds gunstiger wordt voor de wittevlieg.

De Macrolophus is op bijna alle bedrijven goed aangeslagen, wel zie je dat door onze nieuwe verpakking de populatie meer door de hele kas heen zit. Hierdoor zullen de tellingen in de uitzetrijen niet zo hoog zijn als gebruikelijk, logisch ook want de Macrolophus heeft zich vanaf het begin meteen in de kas verspreid en ontwikkeld zich dus ook veel meer verspreid.

Blijf voldoende sluipwespen uitzetten tot dat er gemiddeld 15 Macrolophus per plant wordt geteld.

Op sommige bedrijven wordt een enkele kleine plek tomatengalmijt waargenomen. Gebruik hier een 3 tal keer zwavel met een interval van een week.

Belichte teelt
In de belichte kassen is de infectiedruk van wittevlieg uiteraard wat hoger, toch zijn er grote verschillen tussen diverse teelten en regio's

De opbouw van de Macrolophus is al wat verder en de sluipwespen slaan goed aan. Helaas zijn er enkele bedrijven met een vroege infectie van Nesidiocoris. Het zijn wel minder bedrijven dan vorig jaar dus dat is een positieve trend. Het advies van Biobest is om te proberen niet met Nesidiocoris te dealen maar hem volledig op te ruimen. Biobest-adviseurs reiken telers hiervoor graag een goede strategie aan.

Na het opruimen van de Nesidiocoris zal er vol moeten worden ingezet met sluipwespen om te voorkomen dat de wittevlieg de rest van de teelt een probleem blijft.

Ook in de belichte teelt is het zaak op tijd Isonet T te vervangen. Er zijn enkele meldingen van spint, scout goed en vraag naar de mogelijkheden om dit biologisch aan te pakken, adviseert Biobest. Uitdaging is daarbij om, als de adviseurs minder in de kas komen, goed te blijven communiceren. En om bij twijfel over een plaag of ziekte direct te bellen en niet te wachten.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven