Investering: € 19,7 miljoen

Ljusgårda bouwt tweede vertical farm in Tibro

Di Digital heeft eerder bericht gedaan over Ljusgårda's nieuwste vertical farm van 7.000 vierkante meter in Tibro. De productie is net gestart, maar voordat de verf de tijd had om op te drogen, is besloten om nog een sla-teeltfaciliteit te bouwen.

"Dit betekent 60 nieuwe banen in de farm zelf. Daarna zullen we ook aan de servicekant groeien," zegt Andreas Wilhelmsson, CEO van het bedrijf. De nieuwste uitbreiding, die deze week in gebruik is genomen, zal de productie van sla verhogen van 2 ton per maand tot 60 ton per maand. De geplande fabriek zal het bedrijf in staat stellen 1.440 ton extra sla per jaar te telen en zijn productassortiment in het erwtensaladesegment verder te ontwikkelen.

Het bedrijf investeert nu 200 miljoen SEK (19,7 miljoen euro) in de toekomstige faciliteit van 18.000 vierkante meter. In het pand, dat ook in Tibro ligt, was voorheen de meubelfabrikant Offecct gevestigd. De verbouwing begint in de zomer en de ingebruikname is gepland in het voorjaar van 2022.

In 2020 had het bedrijf een netto-omzet van SEK 2,4 miljoen (€ 236k). Vorig jaar vulde het bedrijf zijn schatkist met SEK 130 miljoen (€ 12,8 mln) voor de bouw, waarvan SEK 80 miljoen (€ 7,9 mln) afkomstig was van bankleningen en SEK 50 miljoen (€ 4,9 mln) van financiers. Partners zijn onder meer het aan H&M gelieerde Philian AB, de investeringsmaatschappij van Karl-Johan Persson, en Jula's investeringsmaatschappij Jula miljö och Teknik werd aan de ronde toegevoegd.

"We zullen in de loop van het kwartaal nog een financieringsronde doen. Groeien in dit tempo is niets nieuws voor onze aandeelhouders. Nu zijn we bezig met de tweede farm, maar als die klaar is, wacht de volgende," onthult Andreas Wilhelmsson. Tot nu toe waren de producten meestal alleen in West-Zweden verkrijgbaar, maar deze zomer wordt de levering uitgebreid, onder meer naar Stockholm.

"Meer dan 70 procent van alle groenten en fruit die we in Zweden eten, wordt geïmporteerd. De Zweedse markt en teelt is enorm onderontwikkeld op dit gebied en ons doel is dat alle sla die in zakken wordt verkocht tegen 2025 in Zweden wordt geteeld, geoogst en verpakt," aldus Andreas Wilhelmsson.

Bron: DiGital (In het Zweeds)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven