Voormalige Belgische fruitkwekerij wordt educatief centrum

Is het een kas, is het een educatief centrum, is het een voormalige fruitkwekerij? Het is alles in één. Een voormalige fruitkwekerij in Gooik, België, fungeert nu als educatief centrum.

Bezoekers kunnen de opgeknapte kas bekijken en op die manier meer leren over het platteland van België. Architect Jo Taillieu: "We wilden een royaal gebouw dat alle gebruikers van het centrum, ook bij slecht weer, het nodige comfort kan bieden en een ankerpunt vormt om het Pajottenland te verkennen."


Fotocredits: Jo Tailleu

De oude hoeve was al jaren in gebruik als educatief centrum, maar het project werd te groot om volledig door vrijwilligers gerund te worden. Daarom kocht de gemeente het, en realiseerde verdere uitbreidingsplannen.

Verweven
"Paddenbroek is bepaald niet onopvallend. In het heuvelachtige Pajottenland zijn landschap, natuur, erfgoed en cultuur al eeuwenlang nauw met elkaar verweven. Dat evenwicht bewaren was een van de belangrijkste doelstellingen", legt architect Jo Taillieu uit. "De hoeve en vooral de bijgebouwen verkeerden in een slechte staat en waren ongeschikt om de beoogde doelstellingen te bereiken. De link met de context was bijna onbestaand. Het eerste idee - een klassieke renovatie - viel af, net als een nieuwbouw, omdat het onrealistisch was en niet voldeed aan de opdracht die van een educatief en toeristisch centrum verwacht mocht worden. We kozen daarom voor een dak dat de hoeve, de historische bakoven en de ruimte eromheen zou overdekken."


Fotocredits: Jo Tailleu

Kassenbouw uitdagend
Duurzaamheid was een van de hoofddoelen bij de bouw. De vervallen bijgebouwen werden ontmanteld en de hoeve en de bakoven ingepast, gerestaureerd en geïsoleerd met vochtregulerende houtwolcementplaten en leem. Alleen deze ruimten en de kantoren kunnen worden verwarmd. Zo blijven de verwarmingskosten duurzaam beperkt tot enkele kernen in het gebouw. Binnen in de onverwarmde kas heerst dus een tussenklimaat. Bezoekers zijn beschut tegen regen en wind en kunnen toch genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. Boven zijn er nog twee zalen die als vergaderzalen kunnen worden gebruikt.

Volgens Stefan De Clerq, samen met broer Johan zaakvoerder van De Clercq Gebr. bvba dat betrokken was bij het project, lag de uitdaging vooral in de omvang en de complexiteit van het project, aangezien de kenmerken van deze constructie geen basismodel toelieten, zo legt hij uit bij Zink Info Benelux. "We creëerden een unieke spant- en staalconstructie waarbij elke stap zorgvuldig werd bewaakt. Alle stalen onderdelen werden in onze eigen werkplaatsen vervaardigd. Deze uitdaging werd tot een goed einde gebracht door de nauwe samenwerking tussen onze tekenaars, ons productieteam en de externe architecten. Ook onze eigen typische aluminiumprofielen en het glas, toegepast in het dak en de wand, dragen bij tot de elegante uitstraling van deze toch vrij robuuste realisatie."


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven