Rob Moors over Valent Pepper touw:

"Alle paprikarijen van begin tot eind strak in het gelid"

Wanneer het leven van je gewas letterlijk aan een (kunst)zijden draadje hangt, mag de kwaliteit niet ter discussie staan. Paprikateler Rob Moors beproefde in 2020 het nieuwe Valent Pepper touw van Royal Brinkman en gebruikt het nu op het hele areaal van 19 ha.

Het bevalt hem in alle opzichten. “Het is sterk en rekt niet uit, dus de rijen staan van begin tot eind strak in het gelid. Dat werkt prettig en voorkomt schade en kwaliteitsverlies.”

Rob Moors van uit Asten-Heusden is altijd bereid om iets nieuws te proberen. Dat was ook het geval toen zijn accountmanager van Royal Brinkman hem voor aanvang van de vorige teelt vroeg om een nieuw gewastouw te proberen. “Het was speciaal ontwikkeld voor paprika, pepers, komkommer en aubergine”, blikt hij terug. “Valent Pepper zou nog minder rekken en een hogere belasting aan kunnen dan het gangbare touw voor paprika’s, gemakkelijk te verwerken zijn én iets voordeliger. Nou, laat maar komen dan.”

Martin Meuldijk (specialist teeltwisseling Royal Brinkman) en Rob Moors (Kwekerij Moors)

Minder rek
Onder het motto ‘eerst zien, dan geloven’ paste de teler het nieuwe draad in enkele plantrijen toe. En inderdaad, gedurende de teelt gaf het geen krimp. Zelfs op de heetste zomerdagen, wanneer minder hoogwaardig draad wat kan rekken en de planten daardoor meer in het pad gaan hangen (met grotere kans op beschadiging tijdens werkzaamheden), stonden alle planten keurig in het gelid. “Op gewastouw moet je blindelings kunnen vertrouwen en daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Valent Pepper kost minder dan ik gewend was en dat gaf de doorslag. Volgens de specificaties heb ik nu absolute topkwaliteit voor een prettige prijs. Veel meer hoef ik eigenlijk niet te weten.”

'Op eenzame hoogte'
Specialist crop rotation Martin Meuldijk van Royal Brinkman was betrokken bij de ontwikkeling van het exclusieve product, waaraan behalve de producent ook drie telers en een onafhankelijke deskundige meewerkten.

Wat maakt dit touw zo bijzonder, afgezien van de scherpe prijs? De specialist: “Het is samengesteld uit twee soorten hoogwaardig kunststof en twee componenten voor UV-bescherming. Het is sterk en heeft een zeer hoog omslagpunt voor rek. Souplesse is ook een vereiste, afhankelijk van de teeltwijze staan er tot 70.000 paprikastengels op een hectare en ieder touw moet je twee keer handmatig vastknopen. Valent Pepper staat in zijn gewichtsklasse op eenzame hoogte.”

Twee of drie kleuren
In Nederland is het touw nu op ruim 300 ha vruchtgroenten in gebruik, hoofdzakelijk in paprika- en aubergineteelten. De vraag groeit snel, ook in het buitenland. Valent Pepper is uit voorraad leverbaar in de kleuren wit (standaard) en geel. Een derde kleur (groen) is op aanvraag verkrijgbaar.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
www.royalbrinkman.nl
info@royalbrinkman.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven