Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farm onder het restaurant maakt transport en verpakkingen overbodig

Het Deense Refarmed heeft een vertical farm die verse kruiden rechtstreeks van de teelt in de kelder naar de grote keuken op de begane grond zal sturen. Met kapitaal van het Deense Groene Investeringsfonds en het Groeifonds op de rekening gaat het bedrijf nu zijn eerste vertical farm opzetten.

Camilla Enge, CEO en oprichter van Refarmed: "Zoiets Deens als bieslook wordt vaak ingevlogen vanuit Tanzania, waar distributeurs de producten heel goedkoop kunnen kopen. Ik denk dat velen zich helemaal niet bewust zijn van hoe groot de CO2-voetafdruk eigenlijk is van de groenten die ze eten. Hier is het onze ambitie om de manier van denken van Deense voedingsleveranciers te veranderen."

Bijna geen verpakking
De eerste vertical farm van Refarmed bevindt zich in de kelder van cateringbedrijf Jespers TorveKøkken in Søborg bij Kopenhagen. Met slechts vijf stappen van het bedrijf naar de commerciële keuken, kunnen ze klimaatvriendelijke salades en kruiden leveren met een veel betere smaak en kwaliteit.

De ultrakorte weg van teeltbedrijf naar keuken betekent ook dat Refarmed het grootste deel van het transport en de verpakking kan vermijden en alleen de hoeveelheden kan produceren en oogsten die in de keuken worden gebruikt. Dit zorgt voor aanzienlijk minder voedingsverspilling en een beter gebruik van de hulpbronnen van de planeet.

"Vandaag de dag worden veel gewassen al weggegooid voordat ze in de winkel belanden. De duw- en trekcultuur van de inkoopsector en de lange wereldwijde aanbodketens zijn verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden afval, CO2 en vervuiling door fijnstof," zegt Camilla Enge. "Er zit echt een groot potentieel in het decentraliseren van het voedingssysteem met meer verticale en lokale teelt bij de voedingsleveranciers. Het is een beetje alsof je je eigen privémoestuin om de hoek hebt, behalve dat we met onze teelt veel grotere opbrengsten hebben, terwijl we minder oppervlakte innemen, zodat er ruimte kan komen voor meer natuur."

Covid-19 Starterslening
Refarmed heeft onlangs kapitaal ontvangen van het Deense Groene Investeringsfonds en heeft ook een Covid-19 Starterslening gekregen van het Groeifonds. Het nieuwe kapitaal zal worden gebruikt om de eerste lokale teelt van Refarmed op te zetten en de vele duurzame mogelijkheden zijn een van de redenen waarom het Deense Green Investment Fund zich bij de financiering heeft aangesloten.

bron: penge.dk

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer