Nieuwe koelinstallatie en uitbreiding voor Smits Transport & Logistiek in Strijen

Voor het uitbreiden van de gekoelde opslagcapaciteit heeft Smits Transport & Logistiek te Strijen haar bestaande bedrijfspand vergroot door het aanbouwen van 2.200 m2 aan koelopslag. Paauw Industrial Refrigeration Solutions ontwierp en realiseerde de NH3/CO2 cascade koelinstallatie.

De firma Smits focust op food-gerelateerde logistiek, met zowel verse, gekoelde als diepgevroren producten, en daarnaast een assortiment noten en gedroogd fruit. “Voor de verschillende producten hebben we ook verschillende condities nodig”, aldus Jean Martin Durieux van Smits. “Alleen al voor het fruit: voor druiven +1°C, voor citrus +4°C en voor grapefruit +8°C. En het gaat niet alleen om temperatuur, ook de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie zijn van groot belang.” De uitbreiding met drie nieuwe koelcellen biedt veel meer mogelijkheden.

Door het uitbreiden van de koelopslagcapaciteit, diende ook de capaciteit van de bestaande koelinstallatie uitgebreid te worden. De bestaande koelinstallatie stamt uit 1992 en werkt op een chemisch koudemiddel. Het uitbreiden van deze installatie was gezien de leeftijd niet echt een realistische optie, zodat de familie Smits heeft besloten om deze te vervangen.

Smits Transport & Logistiek heeft door Paauw Industrial Refrigeration Solutions een koude-installatie laten ontwerpen én realiseren voor de opslag van AGF-producten. Gekozen is voor een energiezuinige en milieuverantwoorde NH3/CO2 cascade koelinstallatie met een koelvermogen van 585 kW. Het primaire gedeelte van de centrale cascade koelinstallatie werkt met het natuurlijke koudemiddel ammoniak (NH3) en het secundaire gedeelte werkt met CO2 als koudedrager. Het koude CO2 wordt middels CO2 circulatiepompen vanaf de CO2 afscheider naar de verdampers in de koelcellen en expeditie getransporteerd.

“Aan de voordeur zijn we met deze installatie duurder uit”, vertelt Jean Martin Durieux van Smits. “Maar met de besparing op energiekosten hebben we dat verschil in 7 jaar terugverdiend. Omdat de leidingen in de koelcellen zelf moesten worden verwerkt, was een cascade met CO2 de logische keuze. Bij de keuze zijn we door Marc Paauw bijzonder goed geadviseerd. Natuurlijk denkt elke leverancier met je mee, maar hij zet dan nog een paar stappen verder. Daarmee heeft hij zich voor ons echt onderscheiden. Daarom hebben we hem graag ons vertrouwen gegeven en dat heeft hij ook volop waargemaakt. Tijdens de bouw was zijn team altijd uiterst betrokken en dachten ze pro-actief mee. Ook de afstemming met de andere bouwpartners was top. En uiteindelijk konden we zelfs al een paar dagen eerder draaien dan gepland.”

In goede samenwerking met het bouwteam is eerst de nieuwbouw gerealiseerd, waarna in goed overleg met Smits Transport en Logistiek, volgens een strakke planning de koelinstallatie in de bestaande cellen één voor één is vervangen. “We hebben daar de regie volledig aan Paauw gelaten, ook bij de keuze van zijn onderaannemers. Dat voor de aanleg en vervanging van de koelinstallatie alles bij één partij lag, bleek echt een groot voordeel. Het tempo bleef er in, alles was makkelijk bespreekbaar en onze operatie werd minimaal verstoord. Wij kijken terug op een uitstekend traject en een fijne samenwerking met onze bouwpartners.”

Voor meer informatie
Marc Paauw
Paauw Industrial Refrigeration Solutions
Doortocht 14
2411 DS Bodegraven
+31(0)172-748228
info@paauw-refrigeration.com    
www.paauw-refrigeration.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven