Betere bladluisbestrijding in bioteelt

De bestrijding van bladluizen in de biologische teelt bij Murgiverde in Andalusië is aanzienlijk verbeterd na de introductie van de nieuwe zweefvlieg Eupeodes-System aan de bestaande bladluisbestrijdingsstrategie.

Eupeodes corollae, inheems in Europa, is een generalistische zweefvlieg die zich voedt met alle belangrijke bladluissoorten die in tuinbouwgewassen voorkomen. 

"Eupeodes heeft een uitstekend profiel voor de biologische bestrijding van bladluizen dankzij haar grote mobiliteit," verklaart Antonio Robledo, hoofd R&D bij Biobest Sistemas. "De adulten zijn uitstekende vliegers die bladluiskolonies overal in het gewas kunnen lokaliseren. De vraatzuchtige Eupeodes-larve heeft een enorme capaciteit om zich met bladluizen te voeden: een enkele larve kan tot 1000 bladluizen verorberen alvorens zich te verpoppen."

Bladluizen, een grote uitdaging
Hilarión Fernández Cara is een ervaren teler bij Murgiverde, waar hij de afgelopen zes jaar een aantal biologische groentengewassen heeft geteeld.

"Bladluizen zijn één van de belangrijkste plagen waarmee we te maken hebben", zegt Hilarión. "We telen verschillende biologische gewassen - zoals paprika's, komkommers en aubergines - op verschillende tijdstippen van het jaar. In het verleden heb ik altijd problemen gehad met de bestrijding van Macrosiphum in de zomer en de herfst."

Goed aangepast aan het klimaat
In het verleden gebruikte Hilarión een strategie om bladluizen te bestrijden waarbij parasitoïden en predatoren gecombineerd werden. "Ik heb Sphaerophoria-System de voorbije twee seizoenen gebruikt," legt hij uit. "Dit jaar waren de resultaten nog beter dankzij de introductie van de nieuwe zweefvlieg Eupeodes-System, die goed is aangepast aan ons klimaat."

Hilarión gebruikte Eupeodes-System voor het eerst op een biologisch auberginegewas dat te lijden had onder een zware aantasting van Macrosiphum. Met behulp van Eupeodes-System bereikte hij een goed bestrijdingsniveau.

"Aangezien Eupeodes-System zulke goede resultaten oplevert, zullen we dezelfde strategie toepassen in onze biologische paprika- en komkommerteelt."

Essentieel hulpmiddel
"Europese telers die biologische bestrijdingsstrategieën toepassen, beginnen Eupeodes-System te beschouwen als een essentieel middel om hun strategie aan te vullen," zegt Antonio.

Biobest heeft al in een aantal Europese landen bladluizen bestreden in een reeks bedekte teelten en onderzoekt de mogelijkheden van Eupeodes-System om een krachtig wapen te worden in de bladluizenbestrijding in heel Europa.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven