Paprikatelers op de proef gesteld met grote verschillen in instraling

In het voorjaar neemt de instraling niet alleen heel snel toe, maar zijn de verschillen van dag tot dag zeer groot. Het zorgt voor uitdagingen voor paprikatelers die bezig zijn met het toepassen van het principe van Het Nieuwe Telen.

In de afgelopen weken varieerde de instraling van 250 tot 1.400 Joule/cm2.dag. En in de komende vier weken zullen de verschillen nog veel groter worden. De uitdaging is om deze grote overgangen voor het gewas op te vangen, zo schrijft Peter Gelen op Kas als Energiebron. 

Telers gebruiken hiervoor een constante RTR, Ratio Temperature Radiation, als één van de handvatten. Elke dag wordt de etmaaltemperatuur in een constante verhouding afgestemd op de lichtsom van die dag. Op deze manier veert de temperatuur continu in dezelfde verhouding mee met de instraling, waardoor van dag tot dag balans op de assimilatenbalans ontstaat. De aanmaak van assimilaten wordt afgemeten aan de lichtsom, het verbruik aan de etmaaltemperatuur. Dit wordt ook wel telen met een constant RTR genoemd. Lees hier verder op Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven