Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer wassen met minder voor teelt op water

Tholen – Al jaren gebruiken telers wasmachines om drijvers ‘simpel’ schoon te spoelen en te ontdoen van vuil. Daarvoor is echter wel flink wat water nodig. En juist dat waterverbruik, daar ligt bij telers met teelt op water de nadruk. Het is immers bij de verkoop van hun product een uniek verkoopargument, waarmee zij zich onderscheiden van bijvoorbeeld de buitenteelt van sla.

“Daarom investeren wij momenteel in onderzoek en ontwikkeling van wasmachines met een lager waterverbruik”, vertelt Joep Janssen van Limex. “Je wilt namelijk niet dat bij een teler die zuinig is op water de wasmachine uit de pas loopt qua waterverbruik.”

Deze wasmachine kan diverse soorten drijvers door elkaar wassen

Standtijd van het water omhoog
Met name in Noord-Amerika merkt Joep dat er om grote wasmachines wordt gevraagd die ook nog zuinig met water omgaan. En in zowel Europa als Azië zal men snel gaan volgen, verwacht hij. Daarom is Limex samen met partners gaan focussen op filtratie, sowieso in o.a. Nederland al een belangrijk aandachtspunt vanwege wet- en regelgeving gericht op lozen van water uit teelten onder glas.

Met nieuwe, betere filters, variërend van 600 tot 50 micron, worden grote hoeveelheden vuil uit het waswater gehaald. Daardoor kan het waswater langer mee in een wasmachine en daalt het waterverbruik. 

Het vuil dat het wasproces oplevert wordt ontwaterd en in containers of kiepbakken opgevangen, legt Joep uit. “Substraatresten en plantenresten worden in veel landen vervolgens op het land uitgereden. Door het toevoegen van kleine hoeveelheden van specifieke chemie wordt voorkomen dat micro-organismen zich vermeerderen in het water.”

Samen maakt het dat de standtijd van het water in de wasmachines van Limex flink omhoog is gegaan. Kleinere telers wisselen het water in een wasmachine vaak dagelijks. Grotere teeltbedrijven doen inmiddels dankzij de nieuwste technieken tot wel vijf dagen met het waswater in een wasmachine voordat het vervangen wordt. “Onze wasserij bij Royal Flora Holland in Aalsmeer, die 5000 bloemenemmers per uur verwerkt, draait bijvoorbeeld vijf dagen zonder waterwissel.”


De wasmachine hierboven, die diverse soorten drijvers door elkaar kan wassen, is voorzien van een zelfreinigend filter.

Veel vuil
Op eigen initiatief is Limex momenteel een hele specifieke machine aan het bouwen. De machine is gericht op kwekerijen waar bladgroenten op water in drijvers van Dry Hydroponics wordt geteeld. Daarin zitten sleuven waarin gezaaid wordt in substraat en waaruit ook geoogst wordt, d.w.z. eigenlijk gemaaid. Na de oogst blijven er substraat, bladresten en wortels over.

Voor Limex een flinke uitdaging om met één wasmachine goed uit te spoelen. “Je kunt je voorstellen dat het veel vuil oplevert”, vertelt Joep. Zeker als het om 600 drijvers per uur gaat. “Daarom hebben we afgelopen jaar vier maanden een proef bij de teler gedraaid met een wasmachine die deze grote hoeveelheid drijvers per uur kan wassen. We hebben daar erg veel waardevolle praktijkervaring opgedaan want het verwerken van deze hoeveelheden vuil is veel lastiger dan je aanvankelijk zou denken.”

Het begin was even moeilijk, maar uiteindelijk bleek het goed te lukken. Medio dit jaar gaat de nieuwe wasmachine definitief in de praktijk bij de teler draaien. Belangrijk, omdat Joep ziet dat uiteindelijk dergelijke praktijkvoorbeelden helpen collegatelers te overtuigen dat wat uit proeven blijkt ook écht in de praktijk kan. “Daarom is ook de levering van een wasmachine die willekeurig ongesorteerd verschillende soorten drijvers kan wassen voor ons een belangrijke stap. Het is bij deze machine niet meer nodig om handmatig aanpassingen aan bijvoorbeeld geleidingen en het sproeibeeld te doen. Dat doet de machine zelf.”

Nu alleen de goten nog automatisch wassen zou je zeggen. “Ook dat zou op termijn mogelijk moeten zijn”, verwacht Joep. “Met schonere goten gaat het water bij de telers ook weer langer mee.”

Voor meer informatie:
Limex Machine Exploitatie 
[email protected] 
www.limex.nl