HortiPro

Tripsen nog beter signaleren en monitoren met PheroThrip 2.0

De problemen met diverse tripssoorten houden de gemoederen in diverse teelten de laatste jaren flink bezig. Reden voor HortiPro om de komende tijd in technieken voor signalering en monitoring met behulp van feromonen te investeren en de technieken verder uit te bouwen. 

Er wordt door telers geprobeerd zo schoon mogelijk met een nieuwe teelt te starten en met behulp van verschillende, liefst groene oplossingen, komen ze al een heel eind. Zo kan er trips worden bestreden met insect parasitaire schimmels en nematoden. Ook worden er strategieën met verschillende nuttige insecten opgesteld. Belangrijk hierbij is dat de mogelijke oplossingen op het juiste moment ingezet worden.

Op tijd
Maar wanneer ben je dan op tijd? Een goede signalering en monitoring is hierbij van cruciaal belang, aldus de specialisten van HortiPro. Met behulp van vangplaten kunnen telers en adviseurs in de gaten houden of er al trips aanwezig is en hoe een eventueel aanwezige tripspopulatie zich in het gewas ontwikkelt.

Om nu de signalering en monitoring verder te optimaliseren heeft HortiPro de PheroThrip 2.0 op de markt gebracht. PheroThrip 2.0 is een niet selectief trips feromoon in een verdampingsspike. Deze verdampingsspike kan in een gat in een gele of blauwe vangplaat geplaatst worden (zie foto) en zal het aantal gevangen tripsen op deze vangplaten fors laten stijgen. Diverse proeven en demo’s, welke zijn uitgevoerd in samenwerking met distributeurs en telers, hebben aangetoond dat het aantal gevangen tripsen op een vangplaat die voorzien is van een PheroThrip 2.0 verdampingsspike tot wel 40% hoger kan zijn.

Ook Japanse bloementripsen 
Uit deze proeven en demo’s is ook naar voren gekomen dat het PheroThrip 2.0 feromoon meerdere tripssoorten aantrekt. Zo werden er zowel Californische -, peper-, tabaks-, zebra-, Echino-, alsook Japanse bloementripsen (Setosustrips) gevangen. Met name deze laatste laat zich doorgaans moeilijk op vangplaten vangen.

Met behulp van PheroThrip 2.0 kan dus o.a. de Japanse bloementrips eerder worden gesignaleerd. Hier kunnen dan tijdige de benodigde maatregelen tegen getroffen worden. Daarnaast werden er op de vangplaten zowel mannelijk alsook vrouwelijk tripsen gevangen. Dit zorgt een flinke verlaging van de reproductiesnelheid.

Er is inmiddels ruime ervaring opgedaan in o.a.: paprika, komkommer, chrysant, gerbera, roos, hortensia en aardbei.


Dopje gesloten houden
Het is erg belangrijk de verdampingsspikes niet met de blote handen aan te raken. Plaats de spike dus in de vangplaat met een plastic of latex handschoen of een pincet, adviseren de specialisten van HortiPro. Het dopje op de verdampingsspike moet gesloten blijven.

De werkingsduur van de PheroThrip 2.0 is 6 tot 8 weken. Ze zijn per 10 stuks in een hersluitbare verpakking verkrijgbaar en kunnen tot 2 jaar in de vriezer (-18⁰C) bewaard worden. 

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.nl
info@hortipro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven