Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvol witte vlieg bestrijden in aardbei

Witte vlieg is een groot probleem in de teelt van aardbei onder glas. Afgelopen jaar is de breedwerkende biologische insecticide Oikos in deze teelt al volop gebruikt om de druk van witte vlieg onder controle te houden.

Met het toenemende gebruik komen er ook vragen, ziet Mark Selman, Crop Manager Glastuinbouw bij producent BASF. Hij geeft antwoord.

Wat is Oikos?
Oikos is een breedwerkende insecticide en bevat de actieve stof azadirachtine, afkomstig uit de zaden van de Neemboom. Oikos is een vloeibaar product en geformuleerd als een Emulgeerbaar Concentraat (EC). Het middel bevat 26 gram azadirachtine per liter product. Door de hoge concentratie actieve stof bevat Oikos relatief weinig olie en andere hulpstoffen en is daardoor zacht voor het gewas.

Azadirachtine werkt als een insectengroeiregulator (IGR) en maakt daarnaast het gewas onaantrekkelijk voor plaaginsecten. Oikos heeft een contact- en maagwerking en heeft beperkte systemische eigenschappen. Oikos is voor aardbeien alleen toegelaten in de bedekte niet grondgebonden teelt.

Waar werkt het tegen?
Oikos is een biologisch insecticide met een brede werking tegen zowel zuigende als vretende insecten en werkt onder meer tegen witte vlieg, luis, rupsen en trips. Doordat Oikos als insectengroeiregulator een verstorend effect heeft op de ontwikkeling van het insect, werkt het beter naarmate het insect jonger is.

Hoe moet ik het gebruiken?
Het beste effect met Oikos wordt bereikt door het meerdere keren na elkaar in te zetten met een dosering van 1,5 l/ha. In de praktijk betekend dit 3 tot 4 keer achter elkaar met een 7-daags interval. Oikos is door de relatief lage dosering (minder olie en hulpstoffen) zacht voor het gewas.

Ondanks de gewasveiligheid van Oikos wordt bij tankmixen aangeraden om altijd eerst een proefbespuiting uit te voeren om te zien of het gewas de combinatie verdraagt. Door Oikos in de ochtend of avond toe te passen, dus niet onder extreme omstandigheden, verhoog je de gewasveiligheid.

Is het veilig voor mijn biologische bestrijders en bestuivers?
Oikos is goed toepasbaar in een geïntegreerd systeem met natuurlijke vijanden en bestuivers. Afgelopen jaar zijn hier volop positieve ervaringen mee opgedaan.

Hoe het kan dat Oikos veilig is voor natuurlijke vijanden en schadelijk voor heel veel plaaginsecten? Dat komt onder meer doordat veel plaaginsecten Oikos binnenkrijgen doordat ze eten of zuigen aan de plant. Veel natuurlijke vijanden doen dit minder of niet. Hierop berust een groot deel van de selectiviteit.

Voor meer informatie:
BASF 
www.agro.basf.nl/nl/  
agro-nl@basf.com  

Mark Selman
mark.selman@basf.com

 

Publicatiedatum: