Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds zwaardere UV-tunnels helpen telers oogstkarren ontsmetten

Tholen - Het is al jarenlang gebruikelijk in de sector om de buitenkant van oogstkarren te ontsmetten. Daarmee wordt de kans verlaagd dat de oogstkar ziekte gaat verspreiden door de kas. Dat ontsmetten gebeurt doorgaans met chemie, maar kan ook met de toepassing UV.

Telers doen dat ook al jaren, in binnen- en buitenland. Wel valt op dat steeds meer tomatentelers als gevolg van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) de laatste tijd investeren in nog zwaardere UV-ontsmettingstunnels, ziet Arne Aiking van CleanLight. "Wij juichen dat alleen maar toe, want het zorgt voor een nog hoger ontsmettingsniveau."

In zowel het geval van toepassing van chemie als bij toepassing van UV geldt: volg de voorschriften én bespaar niet op de meest efficiënte werking. Alleen dan worden de optimale resultaten geboekt en wordt het risico op virusverspreiding door oogstkarren in de kas verlaagd. In de praktijk blijkt dat echter nog niet altijd zo te zijn. 

Praktijktoepassing
Arne vertelt dat sommige ondernemers zich zorgen maken over het gebruik van ontsmettingsmiddelen. Niet omdat de middelen, waarbij in Nederland recent de tijdelijke toelating van Virkon S tegen ToBRFV werd verlengd, niet werken, maar omdat toepassing in de praktijk niet altijd optimaal is.

“Op het label bij ontsmettingsmiddelen staan inwerktijden. Wij komen echter geen telers tegen waar die relatief lange tijden inderdaad vrijgemaakt kunnen worden voor de behandeling. Daarbij wordt in praktijk chemie doorgaans spaarzaam op de kar gespoten. Er zijn dus plekken aan de buitenkant die niet geraakt worden. Al met al is het dus aannemelijk dat het middel minder goede resultaten geeft dan we met zijn allen wensen.”

Nieuwere tunnels
Vandaar dat een aantal telers al jaren geleden zijn overgestapt naar ontsmetting met UV, ziet CleanLight. Accountmanager Arjo van der Sluis van het bedrijf dat UV-ontsmettingstechnieken verkoopt: “Er draaien al een paar UV-tunnels in de praktijk sinds 2011. Daarmee hebben we goede ervaring opgedaan. Qua veiligheid en qua resultaat."

Arne onderschrijft dat. Wel wijst hij op een recente ontwikkeling, namelijk dat telers om zwaardere ontsmettingstunnels zijn gaan vragen. "In het verleden hebben we op verzoek van telers soms concessies moeten doen bij toepassing van onze UV-tunnels bij telers. Daarbij ging het dan om minder UV-lampen en dus een minder hoge UV-dosering in de tunnel of om kleinere tunnels door ruimtegebrek."

Hele hoge dosering in korte tijd
De tunnels die CleanLight nu op verzoek bij telers levert zijn zwaarder, sterker en ook beter beveiligd. "De nieuwere tunnels produceren een hele hoge dosering binnen 1 minuut. Een dosering van UV-licht die hoger is dan wat voorgeschreven is in de Nederlandse drinkwatervoorziening. Daarvoor worden deze professionele, zwaardere tunnels uitgerust met zowel een voorportaal, behandelportaal en een nabehandelingsportaal. De gehele buitenkant van de oogstkarren wordt meetbaar gevrijwaard van ziektekiemen door toepassing van UV. En dat binnen een behandeltijd van 1 minuut. Het sluit beter aan bij de praktijk van de teler.”

Hoge dosering UV
Damian van Dijk, collega van Arjo en Arne, vult aan: “De output van UV-lampen is afhankelijk van de temperatuur van die lampen. Als de lampen te warm of te koel zijn, zie je wel mooi blauw licht, maar onze metingen bevestigen dat ze op dat moment weinig UV produceren. Eén van de redenen voor onze mooie resultaten is dat we de lampen koelen tot hun optimale temperatuur. Daardoor kunnen we een hele hoge dosering toedienen binnen de korte tijd die beschikbaar is in de praktijk.”

De laatste tijd levert CleanLight steeds meer van dit soort zware professionele tunnels, o.a. aan telers in Noord-Amerika en ook bij telers in Nederland zijn de nieuwste UV-ontsmettingstunnels al geleverd. Volgens Arne het gevolg van een zakelijke afweging bij telers die besmettingsrisico's zoveel mogelijk willen beperken. "Telers weten wat chemische ontsmetting hun kost en in de praktijk doet en wat UV kan en kost. Op sommige projecten lukt het ons nu om een kant-en-klaar systeem neer te zetten binnen 4 weken nadat de ondernemer ons groen licht heeft gegeven.”

Voor meer informatie:
CleanLight
www.cleanlight.nl
info@cleanlight.nl

Arjo van der Sluis
arjo@cleanlight.nl
+31 (0)6-34325124