Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een goede luchtstroom in de meerlagenteelt

De vertical farming sector verlegt de grenzen van de efficiëntie van ruimtegebruik. Daardoor heeft de sector ook te maken met uitdagingen, doordat de teeltstellingen steeds hoger worden en er minder ruimte tussen de schappen of lagen komt. Deze uitdagingen liggen vooral in het tekort aan luchtstroom tussen de rekken en het ontstaan van microklimaten. Vertical Air Solutions (VAS) uit Santa Cruz werd opgericht in 2017 om zich over deze problemen te buigen. 

"Bij de overstap naar een meerlagenteelt, kom je een hoop belemmeringen tegen in de ruimte. De hoeveelheid lucht tussen bladerdak en de volgende laag is precies de plek waar microklimaten ontstaan en de ziektedruk verhoogt. Rondom de teeltstellingen is het makkelijk om de geconditioneerde lucht te verdelen, maar hoe voorkom je een slecht microklimaat, verbeter je de luchtcirculatie en krijg je geconditioneerde lucht goed tussen de teeltlagen? Dat is de reden waarom we VAS hebben opgericht," zegt oprichter James Cunningham. 

Lego
Het luchtcirculatiesysteem van Vertical Air Solutions bestaat uit een laag-profiel kanaal dat lucht van buiten het verticale stellingplatform aanzuigt en deze in gelaagde luchtstroom door de lagen verspreidt. Het systeem bestaat uit een mengkamer die aan het uiteinde van de stellingen is gemonteerd en een low-profile leiding van 'vormvouwbaar' metaal.

De kanalen, die verkrijgbaar zijn in secties van 10 en 20 cm, worden ter plaatse gevouwen en als een soort lego aan de lengte van het rek bevestigd. Eenmaal geïnstalleerd, stelt het luchtcirculatiesysteem telers in staat om microklimaten te destabiliseren en de omgevingsomstandigheden te homogeniseren om een consistente en uniforme teelt te bereiken.

Hogere plantdichtheid
Telers moesten normaliter een behoorlijke afstand houden tussen de apparatuur en het bladerdak, maar James legt uit dat het systeem van VAS ook succesvol is met slechts 7,5 tot 15 cm tussen het kanaal en het bladerdak, waardoor de teler de plantdichtheid kan vergroten zonder negatieve effecten voor de plantgezondheid. 

Snelheid sturen
Vertical Air Solutions heeft een snelheidsbediening van 0-10V. Dat zorgt dat de teler de snelheid van de luchtstroom kan aanpassen. Het systeem heeft ook een injectiepoort voor CO2, zodat de CO2 verrijking kan worden geoptimaliseerd. Ook heeft het een compact luchtfilter om de circulatie van stof en resten te voorkomen. James legde ook uit dat door het strategisch aanleveren van lucht vlakbij de mixkamer, het systeem "minder vochtige, meer geconditioneerde lucht kan leveren, met alle voordelen van gelokaliseerde luchtstroom."

Vertical Air Solutions is bezig een wereldwijde positie op te bouwen, met installaties in Noord-Amerika en in afwachting van andere in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Midden-Amerika en Afrika. In december 2020 kondigde VAS de overname aan door Pipp Horticulture, een bekende leverancier van o.a. verticale kweeksystemen.

James: "We kijken vooruit naar een belangrijk jaar met enkele van de grootste spelers uit de sector. We zijn heel enthousiast over ons partnerschap met Pipp Horticulture. Hun steun gaat ons helpen bij het leveren aan wereldwijde markten en het verkrijgen van regionale verkoopondersteuning."

Voor meer informatie:
James Cunningham
Vertical Air Solutions
www.vertairsolutions.com


Pipp Horticulture
2966 Wilson Drive NW
Walker, Michigan 49534, VS
+1 616 988 4044
info@pipphorticulture.com
pipphorticulture.com

Publicatiedatum: