Aardbeien telen met minder residu

De vraag naar aardbeien met minder residu neemt toe. Afnemers stellen onverminderd hoge eisen aan smaak en houdbaarheid. Tegelijk wordt van telers verwacht dat zij inzetten op een duurzame teelt met een maximale residulimiet (MRL) die almaar scherper wordt.

Dit stelt telers voor nieuwe uitdagingen: minder residu en toch een gezond en vitaal gewas. Gewasbeschermingsproducent Nufarm gaat hieronder in op de bestrijding van echte meeldauw en Botrytis (grauwe schimmel) met NuBio-middelen die volgens de producent passen binnen eigentijds IPM-management (effectief zonder residu).

NuBio is een label op Europees niveau dat door Nufarm is geïntroduceerd. De producent geeft met het label uiting aan de ambitie om middelen te ontwikkelen die effectief zijn met minder residu.

NuBio in de aardbeienteelt
Binnen het NuBio aanbod biedt Nufarm twee middelen tegen schimmelziekten aan die passen binnen het MRL-management. Dat zijn enerzijds Fado tegen echte meeldauw en anderzijds Botector tegen Botrytis.

Met Fado kunnen telers volgens de producent meeldauw preventief weren. Het middel werkt als een vaccin. De werkzame stof is COS-OGA. Beide stoffen zetten, zodra de plant wordt aangetast door meeldauw, het afweersysteem van de plant aan.

Om de planteigen afweerreactie te kunnen activeren, dient Fado altijd preventief te worden toegepast. Dit is vanaf BBCH 61 als circa 10 procent van de bloemen is geopend. Is er sprake van een eerste aantasting door meeldauw? Combineer de bespuiting dan altijd met een curatief middel, adviseren de Nufarm-specialisten. 

Belangrijk is de bespuiting. Fado moet actief door de plant worden opgenomen, hoofdzakelijk via de geopende huidmondjes aan de onderkant van het blad. De onderkant moet daarom goed worden geraakt en bedekt. Het advies is een bespuiting iedere 7 dagen (3 tot 5 keer). Het interval mag na 3x worden verlengd naar 10 tot 14 dagen.

Tegen Botrytis zet Nufarm Botector in. De werkzame stof van Botector is Aureobasidium pullulans, een gistvormende schimmel, die behoort tot de ascomyceten. Deze schimmel is actief bij temperaturen van 3 tot 35 ºC met een optimum tussen 15 en 25 ºC. De schimmel werkt als antogonist (tegenstander) van Botrytis waardoor de Botrytis-schimmel niet of nauwelijks de kans krijgt zich te ontwikkelen. 

Start met Botector aan het eind van de bloei, als de eerste bloemblaadjes vallen, adviseert Nufarm. Op dat moment neemt de kans op aantasting van de vrucht door Botrytis toe. Botector mag tot einde oogst worden toegepast. Pas het aantal bespuitingen aan de ziektedruk aan. Met name tijdens de periode van plukken ontstaan makkelijk wondjes waardoor Botrytis kan binnendringen. Er geldt geen minimum interval tussen de bespuitingen. Botector mag maximaal 6x per 12 maanden worden ingezet.

Voor meer informatie:
Nufarm
www.nufarm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven