Gratis zadenpakketten voor scholen

Ga je als school of BSO aan de slag met het moestuinieren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook zaden hebt. Daarvoor bestaat gelukkig nu een actie. Het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Net als in 2020 stelt het bedrijf ook in 2021 weer 3000 pakketten met zaden gratis beschikbaar.

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Jaarlijks stelt het bedrijf 3000 gratis zadenpakketten beschikbaar, zodat scholen op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen met moestuinieren. Rijk Zwaan begon in 2017 met het verstrekken van zadenpakketten voor alle basisscholen in Nederland.

Jolanda van Kralingen, werkzaam bij het bedrijf, werkt hieraan mee: ‘Al jarenlang krijgen de medewerkers van Rijk Zwaan in het voorjaar een zadenpakket voor hun eigen moestuin. Een groot deel van deze pakketten kwam uiteindelijk terecht bij schoolmoestuinen en maatschappelijke moestuinprojecten. De slogan van ons bedrijf is sharing a healthy future en voedseleducatie past daar helemaal in. Daarom zijn we lid geworden van het Voedseleducatie Platform en besloten we om onze zadenpakketten landelijk ter beschikking te stellen aan basisscholen en buitenschoolse kinderopvangorganisaties.

Jolanda van Kralingen - RijkZwaan: "Het zadenpakket en begeleidend boekje bieden een school mooie handvatten om concreet met gezonde voeding aan de slag te gaan."

Samenwerken
‘We zijn direct vanaf het begin gaan samenwerken met NME-centra, vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Smaaklessen van Wageningen University & Research en Jong Leren Eten. We vinden het erg belangrijk om met elkaar op te trekken en een breed gedragen activiteit te hebben binnen de voedseleducatie.’ De zadenactie bleek een groot succes te zijn. In het eerste jaar waren er 2500 pakketten beschikbaar, die erg snel op waren. In 2019 en 2020 waren dat er al 3000.

Jolanda: ‘Om de scholen met moestuinambities verder op weg te helpen, zit er in het pakket een boekje voor extra begeleiding. Hierin staat een recept dat is gemaakt door het Voedingscentrum, zodat er een maaltijd kan worden bereid volgens de Schijf van Vijf. Daarnaast hebben we op onze consumentenwebsite LovemySalad.com een speciale pagina gemaakt die gaat over moestuinieren met kinderen. Je vindt er informatie over de herkomst van de zaden, lespakketten en een zaaikalender.

‘Als de groentes eenmaal zijn geoogst, is het ook leuk om te weten wat voor gerechten je ermee kunt maken. Via de Salapedia op LovemySalad kun je voor iedere geoogste groente en fruitsoort informatie opzoeken, van bewaaradviezen tot tips voor de verwerking. Daaraan gekoppeld staan er op de website ook complete recepten waarmee je je oogst in een lekker en gezond gerecht kunt omtoveren. Ook als je als school geen zadenpakket hebt kunnen bemachtigen biedt deze website mooie handvatten om concreet met gezonde voeding aan de slag te gaan’, aldus Jolanda.

Inhoud zadenpakket 2021
Het pakket bestaat uit 10 zakjes met dit keer duizenden zaden voor snijbiet, bindsla, radijs, kropsla, tomaat, broccoli, rode biet, prei, spinazie en peentjes. Op de zakjes staan de gewasnaam, verpakdatum en een link naar de webpagina met uitgebreide informatie over de zaden en tips voor de moestuin.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com 
www.rijkzwaan.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven