Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enrique Cat, Nostoc Biotech (Spanje):

"Minder chemie, hogere productiviteit en brix met vermicompost"

De bodem is een essentieel voor de grondgebonden tuinbouw. Het is niet alleen de plaats waar de plantenwortels zich ontwikkelen met de voedingsstoffen die de grond bevat, maar ook waar een hele microbiologische huishouding plaatsvindt waarvan de plantgezondheid afhankelijk is.

De bodem op zich vormt ook een heel ecosysteem met een grote biodiversiteit. In plaats van terug te grijpen naar chemische producten, kan in een milieuvriendelijke teelt de kwaliteit en de vruchtbaarheid van de bodem op peil worden gehouden of zelfs nog verbeterd door vermicompost.



"In plaats van kaliumnitraat of een chemische meststof te moeten gebruiken om stikstof aan de bodem te leveren, reikt wormenhumus bacteriën aan die in staat zijn om de stikstof op te lossen die door de overmatige bemesting van in de voorbije decennia reeds in de bodem aanwezig is”, zegt Enrique Cat van Nostoc Biotech, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ecologische producten voor de (hobby)tuinbouw. “Maar de toepassing van deze natuurlijke oplossing heeft niet alleen een bemestend effect”, zo vult hij aan.

“We reiken de teler ook een hulpmiddel aan om ziekten te bestrijden door het immuunsysteem van de gewassen te versterken met micro-organismen en dat begint bij de bodem. Zowel met grondbehandelingen als bladbehandelingen bestrijden we zeer moeilijk te controleren plagen zoals spint, bladluizen en trips. Daar hebben we een volledig ecologisch product voor dat geen enkel residu bevat en ook gebruikt kan worden in combinatie met hulpfauna", benadrukt Enrique. "Wormenmest is uiteindelijk maar een van de hulpmiddelen in de geïntegreerde gewasbeschermingsstrategie, die tot doel heeft het gebruik van chemicaliën terug te dringen."

Bovendien kan het gebruik van chemische meststoffen de pH van de bodem veranderen. Door het medium te wijzigen waarin de wortels van de planten zich ontwikkelen en waarin micro-organismen leven, wordt de plant verhinderd voldoende voedingsstoffen op te nemen en kunnen schimmels en ziekteverwekkende bacteriën zich vermenigvuldigen. "Dit maakt de grond uiteindelijk onvruchtbaar, precies het tegenovergestelde van waar we op zoek naar zijn, namelijk een vitale bodem die zijn natuurlijke eigenschappen terugkrijgt."

Nostoc Biotech heeft samen met de telersverenigingen CASI en MABE en de Universiteit van Almería deelgenomen aan een onderzoeksproject dat heeft aangetoond dat het gebruik van regenwormhumus het gebruik van meststoffen in de tuinbouw met wel 20% kan helpen verminderen.

De resultaten van de studie hebben ook aangegeven dat de vermicompost de opbrengst en de kwaliteit van de gewassen doet toenemen. “Een van de gegevens die opvalt bij de proeven die we in Almería hebben gedaan, is dat de Brix van de vruchten met 3 à 7 procent toenam. De laatste resultaten wijzen ook op een toename van de hoeveelheid kilo's van Klasse I-groenten en fruit”, zegt Enrique Cat.

Het bedrijf produceert en verkoopt vermicompost, zowel vast als vloeibaar, naast een reeks microbiologische producten voor de tuinbouw die dienen voor elk type gewas, van kas- en vollegrondsgroenten tot zachtfruit, citrus of olijven. “Op dit moment hebben we veel vraag van grote teeltbedrijven uit zowel Murcia als Almería. Nostoc Biotech is echter in volle expansie en we zijn daarom nog op zoek naar bijkomende distributeurs."

 

Voor meer informatie:
Enrique Cat
Nostoc Biotech
María Pedraza 30,
28039 Madrid (Spanje)
Tel: +34 91 290 52 89
Mob: +34 679 11 09 41
enrique@nostoc.es
www.nostoc.es

Publicatiedatum: