"waardevolle kennis uit onbelichte teelt zetten we nu in belichte teelt in"

Kwekerij Jami teelt Strabena

Kwekerij Jami in Bergschenhoek ging als eerste Nederlandse kas over op LED-belichting bij het telen van trostomaten. Deze energiezuinige variant van belichte teelt zorgt voor een betere verdeling tussen licht en warmte. Met mooiere tomaten en meer productie tot gevolg.

Sinds dit teeltseizoen is eigenaar Michel Zwinkels, in samenwerking met BraZander, overgestapt van tomatenras Merlice naar Strabena. Michel vertelt aan De Ruiter Seeds over zijn bevindingen tot nu toe.

“Onze kas heeft een oppervlakte van 6 hectare, waarvan 3 hectare belicht met 16.000 lux. In het onbelichte gedeelte groeit het hoog rendement ras Merlice nog voor het laatste jaar. Daarna is het idee dat we volledig over gaan op specialties”

“We willen veel meer naar een eenheid toe. Het doel is om ons volledig toe te spitsen op specialties, waarbij we ook het kleinpakken voor onze rekening nemen. Juist het totaalpakket is een leuk verdienmodel. Een bijkomend voordeel is dat we versheid kunnen garanderen, omdat we precies weten wanneer de verpakte tomaten het bedrijf verlaten.”

Mooi en smaakvol
Michel vervolgt: “De vraag naar specialty tomaten neemt enorm toe. Zo is er ook veel vraag naar Strabena. Door hun unieke aardbeienvorm zien de snacktomaatjes er aantrekkelijk uit. Daarbij is de smaak uitstekend, lekker zoet. Je proeft echt een tomaat. Met Strabena zet je een schaaltje ‘snoep’ op tafel, dat binnen 5 minuten leeg is. Het geeft voldoening om iets moois en lekkers te maken.”

Uitstekende groeikracht
“De plant is sterk genoeg om de tomaten groot te brengen”, legt Michel uit. “Sommige rassen moeten steeds worden teruggesnoeid omdat ze minder tomaten per plant kunnen dragen. Strabena heeft een uitstekende groeikracht met wel 14 vruchten aan een plant. Daarbij zijn de trossen mooi uniform, dat ziet er erg aantrekkelijk uit. Strabena levert echt kwaliteitstomaten; ze zijn sterk tegen scheuren en ze zitten goed vast aan de tros. We zijn erg tevreden over dit ras!”


Michel Zwinkels van Kwekerij Jami in Bergschenhoek

Samenwerking
Michel besluit: “BraZander heeft al langere tijd ervaring met Strabena in de onbelichte teelt. Het levert waardevolle kennis op die we nu bij ons inzetten in de belichte teelt. Met de belichte teelt kunnen we Strabena het hele jaar produceren en leveren tegen dezelfde kwaliteit. Supermarkten waarderen dat, ze willen liever niet per seizoen van ras en leverancier wisselen. Met Strabena kunnen we ze jaarrond een hoogkwalitatieve tomaat aanbieden.”

Kwekerij Jami is aangesloten bij Oxin Growers. De telerscoöperatie is een belangrijke schakel voor de teler in het vermarkten van hun producten. Michel zit er ook in het bestuur.

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven