Opmerkelijk: ventilatieverlies door verkeerd afgestelde ramen in kassen

Holland Gaas levert gaassystemen op maat. Alvorens de materialen op maat te kunnen produceren, worden eerst de ramen ingemeten. Gerdo Wennekers, operationeel manager bij Holland Gaas, gaat regelmatig op pad voor deze klus. Tijdens het inmeten komt hij er vaak achter dat luchtramen bij bestaande kassen niet goed zijn afgesteld. "Zonde van het ventilatieverlies", geeft hij aan. "Normaal gesproken zou een luchtraam twee keer de dekhelling open moeten kunnen. We komen echter vaak tegen dat de ramen veel lager zijn afgesteld."

En dat is opmerkelijk, want ventilatie is een van de belangrijkste onderdelen voor een goede en gezonde teelt. Wennekers: "Een ventilatiereductie van 20% door verkeerd afgestelde ramen komt helaas regelmatig voor." Zijn advies luidt dan ook: "Check voor een optimaal klimaat hoe de ramen zijn afgesteld in de kas!" Vanzelfsprekend helpt Holland Gaas haar klanten hierbij.

Terughoudend
Het gebruik van gaas in de luchtramen voorkomt virusuitbraken en invlieg van ongewenste insecten of vogels. Hierdoor wordt op een verantwoorde manier een gezonde teelt geboden. Pesticiden zijn niet tot nauwelijks meer nodig. Ideaal zou je denken. Toch zijn sommige telers terughoudend voor het installeren van gaas in de luchtramen, met als voornaamste reden het ventilatieverlies.

Begrijpelijk volgens Wennekers. "Maar telers kunnen veelal het ventilatieverlies dat gaas met zich meebrengt minimaliseren door in eerste instantie de ramen goed af te stellen. Daarnaast heeft gaas als bijkomstig voordeel dat er gelucht kan worden tijdens regen."Uiteraard blijft het advies wel om bij storm de luchtramen te sluiten of op stormstand te zetten.

Voor meer informatie:
Holland Gaas
www.hollandgaas.nl
info@hollandgaas.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven