Duitse regering keurt wetgeving goed om glyfosaat vanaf 2024 te verbieden

Duitse telers zullen hun gebruik van glyfosaat vanaf 2024 geleidelijk moeten gaan verminderen en zelfs volledig stopzetten, om schone leefgebieden voor insecten te behouden. Telers hebben de geplande wet bekritiseerd en zeggen dat deze de bestaansmiddelen van familiebedrijven in gevaar brengt en dat samenwerking tussen telers en natuurbeschermers meer doeltreffend zal zijn om de biodiversiteit te bevorderen dan een verbod.

Glyfosaat, voor het eerst ontwikkeld door Bayer's Monsanto onder de merknaam Roundup, heeft een intens wereldwijd debat over de veiligheid ervan gegenereerd sinds een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 concludeerde dat het product waarschijnlijk kanker veroorzaakt. Hoewel regelgevende instanties wereldwijd hebben vastgesteld dat glyfosaat veilig is, stemde Bayer er in juni mee in om bijna 100.000 Amerikaanse rechtszaken te schikken voor bijna 9 miljard euro, waarbij het claims ontkende dat Roundup kanker veroorzaakte.

Volgens de Duitse ontwerp-wetgeving zal het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en onkruidverdelgers die schadelijk kunnen zijn voor bijen, in bepaalde gebieden worden verboden. Bovendien zullen nieuwe installaties van bepaalde soorten belichting worden verboden om de lichtvervuiling te verminderen.

Volgens reuters.com zei Joachim Rukwied, hoofd van de Duitse telersvereniging, dat de voorgestelde wetgeving de verkeerde manier is om meer milieubescherming te bereiken, en hij voegde eraan toe: "Een partnerschap tussen land- en tuinbouw en natuurbehoud, met gezamenlijke doelen, maatregelen en stimulansen, zou veelbelovender zijn."

De wet moet nog worden goedgekeurd door zowel het Lagerhuis van de Bundestag als het Hogerhuis van de Bundesrat, een proces dat doorgaans enkele maanden in beslag neemt.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven