Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verontrustend nieuws voor bedrijven met samengestelde aansluitingen"

"Verontrustend", zo noemt John Kruijt van Enova het nieuws voor glastuinbouwbedrijven met samengestelde aansluitingen. "Al in juli 2020 hebben de meetbedrijven (NEDU), samen met de netbeheerders (Netbeheer Nederland) een voorstel aan de ACM gedaan met de naam 'Codewijzigingsvoorstel meetwaarden grootverbruikaansluitingen elektriciteit'. Dit is echter pas in januari 2021 naar buiten gebracht, zo lijkt het. In dit voorstel wordt o.a. genoemd dat de meetbedrijven willen vastleggen dat men een aansluiting met twee hoofdmeters niet langer wil sommeren."

Hoe werkt dat?
In het verleden heeft menig bedrijf twee aansluitingen samengevoegd, bijvoorbeeld bij overname van het bedrijf van de buurman, weet John. "Geschat wordt dat er zo’n 100 – 200 glastuinbouwbedrijven zijn in Nederland waar dit geldt. Terwijl ze dan wel administratief zijn samengevoegd en dus bekend zijn bij de netbeheerder onder één EAN-code, kan het wel nog steeds zo zijn dat deze aansluitingen fysiek wel gescheiden zijn. Hierbij gaat bijvoorbeeld de teruglevering over de ene fysieke aansluiting en de netafname over de andere.

Stel nu dat zo’n bedrijf met 1.000 kW aan het belichten is maar tegelijkertijd ook 1.000 kW op het net zet vanuit de WKK, dan is er momenteel een saldo van 0 kW en hoeft betrokken voorbeeldklant ook geen energiebelastingen, ODE, netbeheerderskosten of variabele leverancierskosten te betalen, over de afname van 1.000 kW.

"Maar in de toekomst zou dit dan dus wel het geval zijn en gaan belichters, met zo’n bijzondere situatie van een samengestelde aansluiting, dan wel tien- tot honderdduizenden euro’s extra betalen. Een bedrijf met een 2 MW WKK dat hiermee 2.000 uur per jaar stroom voor de belichting maakt zou dan zo’n € 160.000 extra belasting betalen", zo rekent John voor.

"Een oplossing hiervoor zou zijn om de netbeheerder dan te vragen om de aansluitingen te vervangen door een nieuwe waarbij import en export ook fysiek over dezelfde trafo loopt maar dat zal enorm duur worden terwijl de bestaande constructie gewoon voldoet. Dus het is zaak om het voorstel op dit punt aan te passen. In overleg met Glastuinbouw Nederland is besloten dat zij dit gaan aankaarten en is de brief naar de ACM er op 10 februari uitgegaan."

Voor meer informatie:
Enova B.V.
John Kruijt
Mob: 06-10913063
john.kruijt@enova.nl 
www.enova.nl 

Publicatiedatum: