"groeiverschil lijkt momenteel af te nemen"

Studenten testen substraatmatten voor paprikateelt in praktijk

Studenten van de opleiding Teelt & technologie testen in Zwolle de groei van paprika’s op verschillende organische matten. Besloten werd om twee soorten matten te vergelijken. De keuze viel op de Supreme steenwolmat van Grodan en de Greenline Food matten van Lensli. Hieronder delen de studenten hun ervaringen, waarmee ze het bedrijfsleven helpen.

Projectdag
Elke maandag heeft de examenklas van de opleiding Teelt & technologie projectdag. In het begin van het jaar zijn ze onderverdeeld in groepen en dragen ze zorg voor een eigen teelt. Zo zijn ze verantwoordelijk voor een kas met gerbera’s, een kas met komkommers en later in het seizoen paprika’s.

Daarnaast is er een groep die experimenteert met LED-belichting. De studenten doen alles voor deze teelt zelf, van het bestellen van middelen en materialen tot de instellingen op de klimaatcomputers. Op de maandag worden er naast al deze activiteiten ook verschillende proeven voor het bedrijfsleven uitgevoerd.

Paprikaproef
Traditioneel worden bijna alle paprika’s in Nederland geteeld op steenwol, de laatste jaren is er echter steeds meer aandacht voor organisch substraat. De groep studenten die zich met de paprika’s bezighoudt, vond het een mooie uitdaging om beide matten eens naast elkaar te testen. Er werd besloten om twee soorten matten te vergelijken. Dit werden de Supreme steenwolmat van Grodan en de Greenline Food matten van Lensli.

In de nieuwe proefopstelling zijn de Greenline Food matten om en om gelegd met Supreme steenwol matten. Daarnaast werden de paprikaplanten, die op de Greenline Food mat kwamen, in potten van organisch materiaal gezaaid. De paprikaplanten zijn op 19 oktober 2020 gezaaid en op 7 december werden ze geplant. Direct bij het planten was er een zichtbaar verschil tussen de paprika’s op steenwol en op organische potten.

Weggroei
Volgens de studenten waren de planten op het organisch substraat wat groter, vegetatiever en donkerder van kleur dan de planten op steenwol. Dit is wat de studenten Rutger, Casper, Iwan en Jesse hierover aangeven: “Wij denken dat de paprika’s op het organisch materiaal net wat makkelijker weggroeien dan op steenwol en dat ze daardoor in het begin een kleine voorsprong krijgen.”

De planten werden direct bij het uitplanten op het plantgat gezet, waarbij het verschil was dat de Supreme steenwolmatten volgedruppeld waren en de Greenline matten niet.

Grote verschillen in doorwortelen
Bij het doorwortelen waren er grote verschillen. Volgens de studenten waren de steenwolpotten na een week vast geworteld in de Supreme steenwolmatten en waren er bij de organische potten nog weinig wortels onder de pot te zien. Deze stonden nog los. Waar je bij de Supreme steenwolmatten normaal minder water zou geven, werd nu besloten dit niet te doen. Om zo de organische potten ook de kans te geven om goed door te wortelen aan de Greenline matten. Na tweeënhalve week stonden ook de organische potten vast op de mat.

De studenten gaven hierover het volgende aan: “Wij denken dat bij de steenwolpotten meer wortels onder de steenwol zitten en bij de organische potten de wortels meer door de hele pot zitten. Daardoor hebben de wortels bij de organische potten meer tijd nodig om door te wortelen.”

Ook zouden de studenten de volgende keer de organische matten wel van te voren nat druppelen. "Misschien dat het doorwortelen dan sneller zal verlopen.”

Groeiverschil lijkt af te nemen
Op dit moment zijn alle planten op drie koppen gezet en aangebonden. Het verschil in groei is nog wel zichtbaar maar lijkt iets af te nemen. De komende weken starten de studenten met de plantregistratie, ook de EC en PH wordt elke week gemeten. "En natuurlijk wordt ook de opbrengst geregistreerd.”

Voor meer informatie:
Zone College
www.zone.college 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven