Vastgoedmarkt voor distributiecentra heeft weinig last van corona

E-commerce en bedrijven binnen de levensmiddelenbranche zorgen ervoor dat de groei van logistiek vastgoed minder hard daalt door het coronavirus dan aanvankelijk werd gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van Buck Consultants International. Het onderzoek baseert zich op informatie van de 20 belangrijkste logistieke vastgoedontwikkelaars, samen goed voor 80-90% van de totale markt. 

De huren van distributiecentra gaan dit jaar zelfs naar verwachting met gemiddeld 2,5-3,5% stijgen, terwijl de aanvangsrendementen dalen met 20-30 basispunten (hetgeen een teken van laag risico is).
De realisering van XXL DC’s (megadistributiecentra van meer dan 40.000 m²) blijft in 2020 en 2021 naar verwachting op hetzelfde hoge niveau van 2019. Het merendeel verwacht een zelfde groei in 2020 en ook in 2021 als in 2019 (31 XXL DC’s werden geopend of aangekondigd). 

De top 5 logistieke regio’s volgens de vastgoedexperts zijn:

1 Tilburg/Waalwijk
2 Rotterdam
3/4 Noord-Limburg/Venlo en Utrecht
5 Schiphol/Amsterdam

In deze topregio’s zijn overigens ook de krapte aan grond/kavels en personeel het grootst. Opkomende logistieke regio’s zijn Almere-Lelystad, de A12-corridor, Arnhem-Nijmegen, Moerdijk en Oost-Nederland/Twente.

De geïnterviewde ontwikkelaars/beleggers verwachten dat de interesse voor grote kavels niet afneemt en dat de maatschappelijke discussie over inpassing in het landschap (‘verdozing’) niet stopt. Meer aandacht voor architectonische vormgeving en landschappelijke inpassing van grote dc’s is dringend gewenst volgens de logistieke vastgoedpartijen en ze houden dan ook rekening met scherpere eisen van gemeenten op dit gebied.

Stedelijke distributie
Onder invloed van corona maakt online shoppen een ongekende groei door, hetgeen leidt tot een groei van stadsdistributiecentra dicht bij de consument. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er 186 van zulke stadsdistributielocaties zijn, met nog eens 34 in de pijplijn. De groei van stadslogistieke hubs is nog lang niet voorbij. Met name in het segment city hubs van 5.000-10.000 m² zit nog forse groei, zo verwachten de experts, gevolgd door stadsregionale dc’s van meer dan 20.000 m².

Bron: Buck Consultants International 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven