Dit digitale teeltlogboek vergeet niets en raakt ook niets kwijt

Tholen – Het rondje door de kas is een routineklus voor telers. Kladblok erbij, prikpen om EC te meten mee. Voelen, ruiken, zien: ‘Hé, vraatschade’ en ‘oh, die planten staan wel wat droog’. Even opschrijven en noteren. Maar dan: telefoontje tussendoor. En voor de teler er erg in heeft is het: vergeten of briefje kwijt.

Met Log & Solve, een digitaal teelthandboek en -logboek ontwikkeld door substraatproducent Klasmann-Deilmann, is vergeten of kwijtraken er niet meer bij. En dat gaat telers zeker helpen hun teelt te optimaliseren, zo vertelt Co-Anne van Waaij.

Zij was de afgelopen 2,5 jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van de tool die het mogelijk maakt om op eenvoudige wijze verschillende relevante teeltgegevens op één centrale plek te verzamelen en daarmee nieuwe inzichten op te doen. “Log & Solve helpt de teler ook om gefaseerd de overgang te maken naar steeds meer hernieuwbare grondstoffen in de substraten van Klasmann-Deilmann. De nieuwe recepturen vragen om aanpassingen in de teelt. Log & Solve helpt daarbij. Met het digitale teeltlogboek kan een teler de teelt monitoren met behulp van onder meer notities, foto’s, grondmonsters om de voedingsstand van het gewas te volgen en vochtsensoren voor de waterhuishouding in het nieuwe mengsel.”


Co-Anne op bezoek bij een tuinder

Snelle, praktijkgerichte uitrol
Dit jaar werd Log & Solve internationaal uitgerold. Best snel voor een compleet nieuwe tool waarvan de ontwikkeling halverwege 2018 startte. “We hebben gekozen voor een Lean-startup-methode. Dat betekent dat je snel de markt op gaat”, vertelt Fons van Nierop, hoofd verkoop bij Klasmann-Deilmann Benelux. “Op die manier kun je met de kennis uit de praktijk heel gericht een systeem bouwen.” Co-Anne: “Alle functies die er nu in zitten, doen ertoe en zijn gebaseerd op de ideeën van telers uit de praktijk.”

Begonnen werd met een rondgang langs telers. Dat leverde een drietal uitdagingen op. Telers gaven aan geen plek te hebben om hun teelttechnische kennis op te bouwen en te waarborgen, data uit steeds meer niet met elkaar gekoppelde bronnen te ontvangen en vaak reactief problemen op te lossen i.p.v. preventief te kunnen handelen. Log & Solve moet aan deze uitdagingen het hoofd bieden.

De tekst loop door na de afbeeldingenKlik hier voor vergroting van het voorbeeld van gebruik van Log & Solve in de slateelt.

Meerkeuze-mogelijkheid en foto’s
Een tiental telers kreeg de primeur om de eerste versie(s) van de tool in de praktijk te testen. “Daar hebben we veel van geleerd”, vertelt Co-Anne. “Zo was een duidelijke wens van telers een meerkeuze-mogelijkheid bij het invoeren van gegevens op de mobiele telefoon. In de kas gaat dat sneller dan zelf typen en bovendien voorkom je verwarring, bijvoorbeeld over knippen/snoeien. Een voorbeeld van twee woorden voor dezelfde handeling die mensen door elkaar gebruiken in de praktijk, zo bleek.”  

Belangrijk in het logboek zijn ook foto’s. “Foto’s geven telers een goed beeld van het verloop van de teelt of helpen om observaties van bijvoorbeeld een gebrek verschijnsel met beeld vast te leggen. Middels QR-codes bij de teeltpartijen, kan met een scan van de QR met je mobiel direct een notitie of foto worden toegevoegd in het logboek.”


In één overzicht veel verschillende teelten bijeen. Klik hier voor vergroting

Proactief
Log & Solve maakt het mogelijk voor telers om continue te blijven leren van voorgaande teeltcycli. “Door gegevens digitaal eenvoudig vast te leggen is het makkelijker over twee jaar nog eens te kijken hoe het toen ging. Dit kan eenvoudig in het ‘logboek’ wat automatisch gegenereerd wordt per teelt na het vastleggen van notities en foto’s en automatisch genereerde data zoals substraatanalyses en weerdata. Daarnaast is recent de vergelijkingstool gelanceerd, waarin eenvoudig verschillende teelten naast elkaar gezet kunnen worden. Door de logboeken te vergelijken, ontdek de teler verschillen en kunnen de lessen gebruikt worden in een nieuwe teeltcyclus.”

In de tool is de Bemesting Advies Basis ingebouwd om de grondmonster-analysecijfers van streefwaardes te voorzien over de hele teelthistorie. “Op die manier kunnen trends worden herkend en eventueel de oorzaak van teeltproblemen achterhaald worden die verband hebben met de voedingsstand van het gewas.”

Liever nog willen telers voorkomen in plaats van genezen. “Proactief handelen, dat was een duidelijke wens van telers. Met de grote hoeveelheden data die tegenwoordig over een teelt beschikbaar zijn kan dat, maar wel is het zaak die data te bundelen. Dat hebben wij gedaan. Met als resultaat dat telers alarmmeldingen in kunnen stellen en een preview kunnen krijgen over hun teelt op basis van data uit het verleden.”


Telers betalen een jaartarief voor gebruik van Log & Solve afhankelijk van hun gebruik en tot drie teeltpagina’s is het platform gratis. “Afhankelijk van hoeveel teelten zij volgen en de add-ons die telers willen gebruiken, betalen ze iets bij”, aldus Co-Anne. Klik hier voor vergroting

Teeltstandaard
Bijkomend voordeel van alarmmeldingen en het logboek is dat ook als de hoofdteler ziek is of vertrekt, de kwaliteit van telen gewaarborgd is. “Met steeds grotere kassen is het risico op een mislukte partij of teelt tegenwoordig te groot. Log & Solve kan dan dienen als handboek waarin alle gegevens over de substraatkeuze, maar ook over plagen, bemesting, irrigatie en het weer buiten, verzameld zijn. Je kunt het zien als een teeltstandaard voor een teeltbedrijf. Ook weer handig als er meerdere locaties zijn en je overal dezelfde productkwaliteit na wil streven.”

Uniek aan Log & Solve is dat telers erg gedetailleerd op hun teelt in kunnen gaan. “Handig voor telers met heel veel verschillende soorten potplanten, maar bijvoorbeeld ook voor een aardbeienteler met meerdere rassen en verschillende plantmomenten. Andere systemen geven data voor een hele kas, wij kunnen de teler helpen meer in te zoomen op een specifieke partij.”

Voor keihard resultaat als in ‘na gebruik van Log & Solve heb ik tien procent minder uitval’ is het nog te vroeg. Op termijn komt het misschien wel zover. “We blijven Log & Solve continu door ontwikkelen en zijn bijvoorbeeld druk bezig met ‘slimme alerts’ in bouwen. Zodra die functie ‘live’ gaat, profiteren de gebruikers direct mee.”

Voor meer informatie: 
Klasmann-Deilmann 
www.klasmann-deilmann.com 

Co-Anne van Waaij
co-anne.vanwaaij@klasmann-deilmann.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven