Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Softwareplatform Pylot groeit in anderhalf jaar tijd naar 500 hectare wereldwijd

Sinds de introductie op de GreenTech 2019 wordt het software-platform Pylot wereldwijd al op bijna 500 hectare kas gebruikt. Die mijlpaal valt samen met de commerciële lancering van Pylot Professional 2.0 ‘Inmiddels hebben we de belofte voor een volwaardig product méér dan waargemaakt’, zegt business manager Marc Rooijakkers. In de nabije toekomst gaat het platform integreren met meerdere leveranciers en gaat ook het simuleren met plantmodellen realiteit worden.

Kassenbouwer KUBO bracht vorig jaar een eerste versie van het  managementsysteem uit. Pylot moet de snel groeiende stroom data in tuinbouwkassen bundelen, analyseren en beter inzichtelijk maken, op een gebruiksvriendelijke wijze. In anderhalf jaar tijd zijn er nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd: Climate Insights (incident-management), Benchmarking, Crop Cycles (oogstplannen) en Resources (verbruik van gas, water en licht).

Het programma is bedoeld voor de vijf  hoofdgewassen in de tuinbouw onder glas: tomaat, paprika, komkommer, aubergine en sla. Pylot kan informatie uitwisselen met de vijf belangrijkste internationale klimaatcomputers.

Snelle groei
Momenteel is het platform in gebruik in 134 kassen verspreid over 11 landen. Het totale ‘areaal’ van Pylot komt daarmee op bijna 500 hectare. De groei gaat snel: nog maar een maand geleden sloot Pylot de 100ste kas aan, Wholesum Farms met vestigingen in de Verenigde Staten en Mexico. Opvallend is de grote spreiding in gebruikers: de grootste teler heeft 240 hectare, de kleinste 0,6.

Onafhankelijk platform
In de nabije toekomst zal het platform verder groeien als onafhankelijk platform dat voor meerdere leveranciers open staat, zegt Marc Rooijakkers. ‘We zien beweging in de markt, partijen dienen meer en meer te gaan  samenwerken. Vanuit de klanten krijgen we verzoeken voor additionele sensoren bijvoorbeeld gericht op sapstroom, plantgewicht en irrigatie. Een ondernemer zit niet te wachten op weer een apart softwareprogramma als het ook in Pylot kan worden opgelost.’

Teelten simuleren
Achter de schermen staat alweer een nieuwe uitbreiding te wachten. Marc Rooijakkers: ‘De volgende stap is de digitalisering van een WUR-plantmodel. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om een teeltcycli compleet te simuleren. Je kiest je gewas en variëteit en vervolgens zie je wat het effect is van een verandering van temperatuur, CO2, licht en plantdichtheid. Wat gebeurt er met de oogst als ik de temperatuur een graadje hoger zet? Zo zou je in theorie de hoogste opbrengst kunnen krijgen. We zijn in de laatste fase van de ontwikkeling waarbij we veel tijd steken in valideren en kalibreren met operationele data en afstemming met onze klanten.

Meer samenwerken
Het PYLOT-team is in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot 15 personen. Daarnaast werkt het team regelmatig samen met kennisinstituten en partners. De ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten gaat hand in hand met gebruikers, niet alleen telers maar ook investeerders, teeltadviseurs en operationele specialisten in de kas. ‘We gaan meer inzetten op samenwerkingsvormen met marktpartijen en integratie-oplossingen met specialisten in de markt. De krachten bundelen en de verzamelde data samenvoegen om klanten te voorzien in hun behoefte aan data. Dat is van waarde voor telers, managers, eigenaren en investeerders. Daarnaast blijven we inzetten op de gebruiksvriendelijkheid van het platform.’

Voor meer informatie: 
Pylot
info@pylot.nl 
www.pylot.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven