Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Qatarees groentenseizoen in volle gang

De lokale groententeelt in Qatar heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Naast de kwaliteit en het concurrentievermogen heeft dit geleid tot minder AGF-import tijdens het lokale teeltseizoen. Populaire gewassen zijn komkommers, aubergines, tomaten en ook aardappelen.

Laurent Hausknecht, manager van Carrefour Qatar, geeft aan dat het groentenseizoen in Qatar momenteel in volle gang is. Hausknecht: "In Qatar begint de lokale AGF-teelt in oktober, met basisgewassen zoals courgette, komkommer, tomaat en aubergine. De teelt duurt tot maart. Sinds enkele jaren is de lokale agrarische sector sterk ontwikkeld, dankzij de hulp van de lokale autoriteiten. 470 bedrijven telen meer dan 50 soorten groenten en ongeveer 200 van deze bedrijven zijn in staat om grote hoeveelheden te telen, 90.000 ton per seizoen. Ondanks de woestijnomstandigheden is Qatar in staat om de teelt gedurende zes maanden op peil te houden."

"Dankzij de samenwerking tussen de telers, de winkeliers en de lokale overheid hebben de telers hun teelt georganiseerd volgens de behoeften van de klanten en de markt. De belangrijkste artikelen zijn komkommer, aubergine, witte courgette en tomaten, maar in het hoogseizoen ook aardappelen. De kwaliteit van de lokale producten is de afgelopen jaren gestegen, waardoor klanten graag lokale groenten kopen. 

"De verbeterde productiviteit betekent dat de Qataarse teelt kan gaan concurreren op het gebied van prijzen en dat er minder groenten uit andere landen hoeven te worden geïmporteerd tijdens het teeltseizoen," zegt Hausknecht. "De productiviteit van het Qataarse teeltsysteem weerspiegelt zich in het prijsconcurrentievermogen jaar- op-jaar. De klanten zijn blij om verse producten van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs te kunnen kopen.

Dit heeft tot gevolg dat de handelaren de facto minder grondstoffen uit het buitenland importeren. Dit resulteert in meer plaats in de schappen voor Qataarse groenten tijdens het lokale teeltseizoen. In feite hebben we meer te maken met deflatie dan met inflatie op onze producten."

"Tijdens het lokale seizoen is de AGF-import laag. Buiten het lokale teeltseizoen wordt 80% van de groenten uit verschillende landen geïmporteerd. De import komt voornamelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, vervolgens Zuid-Afrika en Europa. Op het gebied van nieuwe trends zien we momenteel een gewoonte ontstaan om losse producten te kopen. Verpakte producten worden vooral gebruikt voor nichegroenten, zoals babywortelen, babymaïs en babysla."

Voor meer informatie:
El Mahdi El Hamri
Carrefour Qatar
+974 66 144753
Mhamri@mafcarrefour.com
www.majidalfuttaim.com  

Publicatiedatum: