Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Driekwart Nederlandse groenten gaat de grens over

De groenten-en fruitvoorziening is in deze tijd van groot belang om de mensen van gezonde producten te voorzien. Nederland en België zijn vooral producenten van groenten. In België wordt jaarlijks rond de 1,7 miljoen groenten geteeld en in Nederland ca. 5 miljoen ton, waarvan 1,5 miljoen uien.

Per inwoner wordt er in België 150 kilo groenten geteeld en in Nederland 300 kilo, excl. uien ruim 200 kilo. Bij fruit gaat het zowel in België als in Nederland vooral om appelen en peren. In totaal produceert België jaarlijks 0,62 miljoen kilo fruit en Nederland 0,76 miljoen ton. Per inwoner is dat resp. 55 en 45 kilo.Groenten meer van eigen bodem
In Nederland en België is de internationale handel van groot belang. Bij groenten is het vooral de export waar de Nederlandse sector op drijft. Naar schatting gaat van alle in Nederland geteelde groenten driekwart als vers product de grens over. Bij België is dat naar schatting de helft. In België is bij groenten de (diepvries)industrie een grote speler. Jaarlijks gaat er 1,2 miljoen ton groenten naar de industrie. Voor een niet onbelangrijk deel gaat het hierbij ook om ingevoerde groenten uit vooral Nederland. In het afgelopen jaar exporteerde België maar liefst 1,55 miljoen ton diepgevroren groenten, ter vergelijking: Nederland exporteerde ruim 0,3 miljoen ton diepgevroren groenten. Bij Nederland speelt de re-export ook bij groenten een belangrijke rol. In het afgelopen jaar is er naar schatting 1,2 miljoen verse groenten via Nederland verder Europa in gegaan. Bij België ging het daarbij om een kleine 100.000 ton verse groenten. 


 
Fruit vooral import
Zowel in België als in Nederland is het bij vers fruit het importproduct dat de dienst uit maakt. België importeerde vorig jaar 2,2 miljoen fruit waarvan 1,2 miljoen bananen. Nederland importeerde in het afgelopen jaar 5,2 miljoen fruit waarvan 1,3 miljoen bananen. België exporteerde vorig jaar 1,8 miljoen ton vers fruit waarvan zo’n 70% re-export betrof. Van de 4,2 miljoen vers fruit die Nederland vorig jaar exporteerde was nog geen 10% Nederlands product.

Import in Nederland: 60% van overzee, België 45%
Misschien wel van steeds groter belang wordt de vraag van hoever komt de verse groenten en fruit en hoe ver weg wordt het afgezet. Zowel de Belgische als de Nederlands import van verse groenten en fruit komt voor een groot deel van overzee, België 45% en Nederland 60%. België importeert redelijk veel vanuit de buurlanden, nl. 45%. Bij Nederland gaat maar om 15%.Wat de export betreft gaat 70% van de export van verse groenten en fruit van België naar buurlanden, bij Nederland is dat de helft. Nederland voert verder nogal wat uit naar Scandinavië en naar overzeese landen. Dit laatste geldt vooral voor uien.

Klik hier voor het gehele rapport

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com    

Publicatiedatum: