Klimaardappel als nieuwe Spaanse kasteelt

Chayote, ook wel klimaardappel genoemd, is een superfood dat steeds vaker in de Spaanse supermarkten te vinden is. Deze vrucht uit Zuid-Amerika met een hoog gehalte aan vitamine C, foliumzuur, calcium en fosfor, wordt ook beschouwd als een waardevolle optie voor een nieuwe teelt in de kassen van Almería.

Dat beweerde althans Emilio Martín, onderzoeker van het Andalusische Instituut voor Onderzoek en Opleiding inzake Landbouw, Visserij, Voedsel en Biologische Teelt (IFAPA), eind vorig jaar tijdens een informatiesessie over resultaten uit een teeltproef in het onderzoekscentrum van het instituut in de gemeente La Mojonera.

"Het is een geweldig alternatief voor de traditionele kasteelten”, legt Martín uit. Hij benadrukte dat de teelt van chayote niet alleen uitstekend geschikt is voor de kassen in Almería, maar dat de klimaardappel vanwege zijn voedingseigenschappen en andere kenmerken voor een goede prijs kan worden afgezet en dus een rendabele teelt vormt. "We willen de telers informatie verstrekken over mogelijke nieuwe gewassen die productief en winstgevend kunnen zijn", zegt de onderzoeker.

Teelt
De chayote is afkomstig uit het zuiden van Mexico en behoort tot dezelfde familie als de komkommer, courgette en pompoen. Hoewel het een meerjarige plant betreft, raadt IFAPA aan om de plant na twee jaar te verwijderen en nieuw zaad te gebruiken om de productiviteit op peil te houden.

De proef in de kas in La Mojonera werd uitgevoerd met 25 planten die in de zomer 90 minuten per dag bevloeid werden met 5 druppelaars per plant (3 liter/uur per plant) en 45-50 minuten in de winter en de herfst. De oogst was overvloedig.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven