Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde zonnepark in Uden is tevens dak boven bramen

Gemeente Uden krijgt een derde zonnepark aan de westzijde van de voormalige vuilnisbelt. Bij wijze van proef worden zonnepanelen geplaatst op dit terrein om te onderzoeken hoe de kweek van gewassen kan worden gecombineerd met het opwekken van zonne-energie. Het park krijgt de naam Vluchtoord-II en wordt aangelegd en beheerd door het bedrijf TPSolar.

Eerder is door TPSolar al een zonnepark gerealiseerd op Hoogveld-Zuid (langs de Rondweg N264) van 14 hectare met 43.000 zonnepanelen. Ook heeft het bedrijf inmiddels vergunning en SDE-subsidie ontvangen voor een zonnepark op de voormalige vuilnisbelt. Daar komen 13.700 panelen. VluchtoordII wordt daarmee het derde grote zonnepark van Uden. Het gaat om een terrein van ruim 9 hectare waarop ongeveer 21.000 zonnepanelen worden aangelegd. Die kunnen straks 2.600 huishoudens voorzien van elektriciteit (capaciteit: 9MW).

Zonne-energie én teelt
“Het was even zoeken naar een nieuwe locatie”, legt wethouder Van Lankvelt uit. “In ons coalitieakkoord hebben we namelijk afgesproken dat we geen zonneparken willen op landbouwgrond. Zo is ook het beleid van de provincie. Maar we willen ook voldoen aan onze ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken, zijn dit soort grotere energie-opwek-projecten echt hard nodig. Om die reden zijn we met TPSolar overeengekomen om op het Vluchtoord-II terrein een pilot op te zetten. Bij wijze van proef gaan ze daar nu de gewasteelt combineren met het opwekken van energie. De agrarische bestemming van de grond blijft dus intact. Wie weet kunnen we straks lekkere bosbessen proeven die daar zijn verbouwd, terwijl we ondertussen de oppervlakte benutten voor het opwekken van duurzame energie.”

Eindig
Wethouder Van Lankvelt ziet uit naar het experiment. “Het spannende aan dit plan is dat we nog niet precies weten hoe de pilot gaat uitpakken. Voor zover we nu weten, is er geen vergelijkbaar project op deze schaal. Het zou dus mooi zijn als we straks hier in Uden kunnen laten zien dat het kan: een combinatie van gewasteelt en zonnepanelen.” Hij benadrukt dat het in elk geval een plan is met een einddatum: “We hebben afgesproken dat de zonnepanelen hier maximaal vijfentwintig jaar mogen blijven staan. Daarna worden ze afgebroken.”

Fruit en sierheesters
Stephan Roijers van TPSolar legt uit wat de bedoeling is op Vluchtoord-II. “We willen gaan experimenteren met verschillende gewassen die geteeld kunnen worden in combinatie met zonnepanelen op het terrein. Denk bijvoorbeeld aan gewassen die goed gedijen in de schaduw, zoals eetbare paddenstoelen en bosbessen of bramen, ofwel houtig kleinfruit. Maar er zijn nog meer opties. Zo zijn er bepaalde snijheesters die heel geliefd zijn onder bloemisten, omdat ze die mooi kunnen verwerken in bloemstukken. Die groeien echter langzaam, dus zijn schaars.”

Drie fasen
TPSolar start volgend jaar met het uitwerken van het plan van aanpak. Dat plan bestaat uit drie fasen, legt Roijers uit. “Eerst gaan we op kleinere stukken van het veld proeven doen met een paar verschillende gewassen. In die fase kijken we welke het beste groeien in de nabijheid van zonnepanelen. Na enkele proefjaren gaan we de meest succesvolle dan opschalen naar een hectare om te ervaren wat ervoor nodig is om de kweek ervan op grote schaal rendabel te maken. Die fase duurt ook weer twee tot drie jaren. Daarna gaan we het volledige terrein benutten voor de teelt die het meest rendabel is.”

Bron: Gemeente Uden

Publicatiedatum: