Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alles voor een constant product: "Het is zo klinisch"

Tholen - De uitdaging voor een medicinale cannabisteler is toch wel het kunnen produceren van een homogeen, dus betrouwbaar, eindproduct. Het eindproduct moet constant van dezelfde kwaliteit zijn. Technisch gezien kom je dan al snel uit op indoorteelt of een gesloten kassysteem. Op die manier houd je natuurinvloeden zoveel mogelijk buiten de deur, wat het product ten goede komt.

Delphy legt uit: ”Als we in Amerika een cannabisteeltbedrijf binnen stappen, lijkt het wel science fiction. Het is zo klinisch. Ik begrijp het wel. Kwalijke residuen zijn snel gevonden. Door luchtramen en kieren waaien de gewasbeschermingsmiddelen, van bedrijven uit de buurt, en metaaldeeltjes (via stof) zo naar binnen. Dat is echt niet toegestaan. Vervuiling ligt dus op de loer.” 

Uitgangsmateriaal is uitgangspunt 
De medicinale cannabisproducten voldoen aan strenge voorwaarden. Vooraf geeft de producent door hoe hoog het gehalte THC en CBD is. De afwijking mag vervolgens maar 10% zijn. Dat is een smalle marge dus. Overigens zijn de cultivars wel bepalend in dezen. De cultivars zijn bepalend voor de hoogte van de inhoudsstoffen (THC en CBD). Door weefselkweek of stekken van een moederplant met de juist inhoudsstoffen te halen, kun je genetisch identieke planten opkweken. Hierdoor heb je een uniform gewas met gelijkwaardige inhoudsstoffen. Veredeling krijgt veel aandacht. Delphy veredelt zelf niet, maar heeft wel nauwe contacten met die partijen.  

Teeltmaatregelen 
Om een constant product te kunnen leveren, wordt het gewas daarop gestuurd. De proeven van Delphy hebben al heel wat waardevolle inzichten opgeleverd. De proeven die nu gedaan zijn gingen vooral over licht, substraat, uitgangsmateriaal en de toevoeging van biostimulanten.   

Er is gekeken naar het gebruik van twee soorten licht: dieprood-blauw en dieprood-wit spectrum. Deze proef is niet gedaan in een indoor opstelling, waardoor de inval van natuurlijk licht niet was uit te sluiten. Delphy: "We zagen geen significant verschil in deze proeven tussen deze twee lichtsoorten. De verwacht in dat deze verschillen groter zullen worden als er volledig gesloten wordt geteeld en de invloed van natuurlijk licht niet aanwezig is.”

De cannabisproeven van Delphy zijn tot nu toe uitgevoerd op kokossubstraten. Daaruit bleek de resultaten van het blok beter waren op een mat. Bijkomend voordeel was ook dat de plant makkelijker te verplaatsen is op een blok. In de nieuwe proeven zullen ook steenwolsubstraten gebruikt worden. Delphy: “Omdat steenwol een zeer uniform product is met andere kwaliteiten dan kokossubstraat is het interessant om te kijken hoe de gewasgroei hier op is. Elk substraat heeft zijn kwaliteiten en voor- en nadelen. Bewust zijn van deze verschillen en hier uiteindelijk een bewuste keuze in te maken is belangrijk.” 

Afgelopen jaar is er een heel arsenaal aan biologische bestrijders ingezet bij de cannabisproeven van Delphy. Zij kunnen wel uit de voeten met trips, spint, luis en witte vlieg. Meeldauw en, vooral Botrytis, zijn schimmels waar, nog geen, biologische middelen voor zijn toegestaan. Daarvoor moeten vooral klimatologische acties worden ondernomen plus, last but not least, biostimulanten worden ingezet. Met gunstige schimmels in de bodem en een kloppende assimilaten en vochtbalans maak je de plant sterker, waardoor deze minder vatbaar is voor ziekten en plagen.  

Delphy heeft ontheffing 
Het Improvement Centre van Delphy heeft een ontheffing gekregen om zelf proeven te doen in Bleiswijk. Op dit moment worden de strategische lijnen uitgezet voor de komende vijf jaar. Er is een licentie voor zowel indoor als onder glas. Om hiervoor genoemde redenen zullen ze alleen gebruik maken van indoorlicentie.

Het wordt een state of the art opstelling. Delphy: "Wij willen hét kenniscentrum zijn voor de cannabis wereldwijd. De ruimte hiervoor is al gereserveerd. De inrichting wordt nu nog besproken met onze partners. Er zijn overigens twee typen partners: partners die echt meesturen en partners die graag mee doen met de resultaten, netwerken en trainingen. Het wordt een grote investering. Het is het zeker waard. Onze deuren staan open voor bedrijven die met ons willen samenwerken.” 

Voor meer informatie:
Delphy 
www.delphy.nl 
info@delphy.nl