Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lisanne Meulendijks, Delphy

"Invloed van de plant zelf is onmiskenbaar"

Tholen - Een plant beïnvloedt zijn eigen omgeving. Op zich is dat niets nieuws. In een reguliere kasomgeving valt het alleen minder op dan in een vertical farm.

Lisanne Meulendijks, Delphy, is dagelijks bezig met onderzoek in vertical farm proefopstellingen. “Een plant in een klimaatcel heeft minder ruimte door de compactere opstelling. Daardoor is de invloed van de plant op zijn omgeving relatief veel groter. Die interactie tussen de plant en zijn omgeving is iets om rekening mee te houden. Dat geldt voor zowel het technische design als de teeltstrategie. Ons praktijkonderzoek is erop gericht om de teeltstrategie aan te passen waarbij rekening wordt gehouden met deze plantinvloeden.”

Vertaalslag
Lisanne Meulendijks zag in één van haar onderzoeken de bewijzen. Ze stelde de computer in op 28 graden. De vertaalslag van de klimaatcomputer en de techniek van de cel bracht de temperatuur zeker niet overal op precies 28 graden.  Lisanne: ”Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, zolang de teler zich er maar van bewust is. Je moet begrijpen wat de instellingen doen met de aanwezige techniek. We moeten de slag maken dat we moeten begrijpen wat de plant voelt en niet wat de sensoren in de klimaatkamer communiceren. Door die interactie wijkt het af. Dat blijkt wel. De toekomst is toch echt wel het gebruik van sensoren en algoritmes. Dan ontstaat er een constante communicatie tussen de klimaatcomputer, techniek en plant.”

Onderzoek om op te schalen
Delphy’s onderzoek probeert een brug te slaan tussen het fundamenteel onderzoek en de praktijk. En bovenstaande is daar een goed voorbeeld van. Vanuit de commerciële vertical farm sector is veel vraag naar teeltkennis. Het is nog een vrij nieuw vakgebied. Fundamenteel onderzoek is hierbij enerzijds onontbeerlijk.

Anderzijds wordt de vertaalslag naar de praktijk nu gemist. En dat is waar Delphy een stap naar voren zet.  De onderzoeksvraag van Delphy is: Hoe kan ik in een commerciële vertical farm de plantproductie optimaliseren? Een fundamenteel onderzoeker stelt zich de vraag: Hoe kunnen we de plantfysiologie verklaren in een vertical farm omgeving. Delphy maakt natuurlijk gebruik van de resultaten uit het fundamentele onderzoek. Het ene onderzoek kan dus niet zonder de andere. Ze vullen elkaar goed aan. Lisanne: ”Ons onderzoek is nodig om te kunnen opschalen van een proefopstelling naar een commerciële vertical farm."  

Voor meer informatie:
Delphy 
www.delphy.nl 
[email protected] 

Lisanne Meulendijks
[email protected]