Finse groentetelers op tv voor Onafhankelijkheidsdag: goed voor de sector

6 december vierde Finland zijn Onafhankelijkheidsdag. Als onderdeel van een aangepaste tv-uitzending werd er live geschakeld met verschillende delen van het land. Zo ook met het glastuinbouwbedrijf van Johanna en Jan Smith in Närpes in het westen van het land. Presentator Nicke Aldén bezocht de kas en oogstte samen met het paar komkommers.

“Het was fijn om deel uit te maken van de festiviteiten en het programma, en om Närpes en ons bedrijf aan het hele land te kunnen laten zien", vertelt Johanna Smith aansvenska.yle.fi. "We werden in oktober gevraagd: ze zochten Zweedstalige telers of boeren in dit gebied, dus we waren er vrij snel uit dat we wel mee wilden doen. We konden het verder aan niemand vertellen, want het moest een verrassing zijn.”

Johanna en Jan Smith hebben sinds 1998 hun eigen bedrijf en telen zowel komkommers als tomaten.

Zichtbaarheid goed voor de sector
Het was spannend om in een live-uitzending voor het oog van de hele Finse bevolking komkommers te oogsten, geeft Johanna toe: “Het was natuurlijk spannend of alles wel zo ging zoals altijd, maar het werkte. Het is ook heel positief dat de glastuinbouwsector aandacht kreeg op de nationale televisie, dat Finnen weten dat we een binnenlandse voedselproductie hebben en wat we zoal telen. We hebben ook heel positieve feedback gekregen.”

Jan en Johanna hebben de uitzending nog niet teruggekeken, maar gaan dat zeker doen. De Onafhankelijkheidsuitzending trekt ieder jaar miljoenen kijkers en dat was dit jaar niet anders.

Johanna: “Het is onmogelijk je voor te stellen dat er zoveel mensen kijken. Tijdens de uitzending waren alleen Jan en ik, en drie medewerkers van Yle (de tv-zender) in de kas, dus we zaten in onze eigen bubbel. Maar je wordt natuurlijk wel een beetje zenuwachtig als je eraan denkt dat heel Finland kijkt.”        

Bron: svenska.yle.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven