Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominiek Keersebilck, REO Veiling:

"Veldslateelt voor vierde gamma geeft serreslaters in moeilijke tijd nieuwe inkomstenbron"

Tholen – REO Veiling vermarkt veldsla op twee verschillende manieren: veldsla voor het vierde gamma en veldsla in roosjes voor de versmarkt. December is traditioneel een maand waarin er veel vraag is naar veldsla, maar volgend Dominiek Keersebilck van REO Veiling kan de verkoop van veldsla nog wel een boost gebruiken. “Het is een lastige tijd voor veel slasoorten, waaronder veldsla. Normaal is er veel vraag van de horeca, maar vanwege de sluiting is een deel van de afzetmarkt weggevallen. Ook de vraag van de retail is kalm op dit moment, daarom hopen we dat de vraag snel terug aantrekt.”

“In 2008 zetten we vanuit de REO Veiling het project “veldsla vierde gamma op”. Hiermee boden we een uitweg voor telers van serresla, die hun rendement zagen wegkalven door verhoogde kosten en te lage prijzen voor hun product. Telers volgden ons in het verhaal en zetten de stap naar de teelt van veldsla. Zo kregen ze nieuwe perspectieven. Ondertussen groeide het aantal telers en de volumes afgezet product. Op vandaag produceren we jaarlijks een kleine 1.000 ton en hebben we klanten in Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Scandinavië. Afnemers die van oudsher in de traditionele productieregio’s zoals Nantes hun veldsla aankochten, geraken ondertussen overtuigd van de kwaliteit van het product en van de  flexibiliteit van de telers in de Roeselaarse regio. Dat geeft onze telers moed om door te gaan, dus zijn we steeds op zoek naar extra afzet en groei in de productie”, aldus Dominiek.

“Veldsla en de andere slasoorten zijn producten die het tijdens de feestdagen traditioneel goed doen in de buurlanden. Echter vandaag de dag is het koffiedikkijken hoe de vraag naar deze producten zich zal ontwikkelen. Ook voor de andere producten in ons assortiment geldt dat de vraag rustig voortkabbelt. De producten worden allemaal verkocht, maar weinig aan echt goede prijzen”, zegt Dominiek. “Voor de feestdagen verwachten we dat er bij de consumenten wel trek zal zijn in onze producten, maar gezien de verplichting om in kleine kring te vieren, zal de vraag wellicht beperkter zijn. We merken bijvoorbeeld dat de retailers ook hiermee rekening houden, door de grootte van de verpakking van bepaalde producten aan te passen.”

Voor de traditionele feestelijke producten verwacht Dominiek toch een verhoogde vraag tijdens Kerst. “Paddenstoelen, zoals champignons en oesterzwammen gaan het naar verwachting goed doen tijdens Kerst. Telers zijn dag en nacht in de weer om hierop in te spelen. Voor de andere producten is het afwachten, maar we houden moed. Mensen zullen wel iets vieren, wel thuis en in kleinere gezelschappen, maar iedereen moet eten en iedereen zal op zoek gaan naar wat gezelligheid. Tevens hopen we dat er tijdens Kerst en Oud en Nieuw een kleine opleving in de horeca zal plaatsvinden door take away. Heel wat restaurants hebben kenbaar gemaakt een speciaal Kerstmenu aan te bieden en laten we hopen dat de mensen toch een feestelijk tintje aan hun diner willen geven door gerechten af te halen. Als die gerechten dan volop gezonde, smakelijke en feestelijke groenten en fruit bevatten, wordt het vast en zeker nog een fijn en goed eindejaar. ”

Voor meer informatie:
Dominiek Keersebilck
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, België
Tel: +32 (0)51 231 211
[email protected]  
www.reo-veiling.be