Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koen Merkus (Fresh Forward) blikt vooruit op nieuw Calinda-aardbeienseizoen"

"Eigenschappen Calinda breken met het oude stereotype van Spaanse aardbeien"

Tholen - Het nieuwe Spaanse Calinda-aardbeienseizoen staat weer voor de deur. "We verwachten komend seizoen zo'n 30.000 ton Calinda-aardbeien naar Noordwest Europa te exporteren. Dit is grofweg 20% meer dan vorig seizoen en ligt in lijn met de gecontroleerde groei die we met Calinda nastreven", vertelt Koen Merkus van fruitveredelaar Fresh Forward.

Momenteel wordt deze aardbei hoofdzakelijk in Spanje geteeld. "Aangezien ons 'low chill' veredelingsprogramma zich in de regio Huelva bevindt en Calinda daar ook geïntroduceerd is, is de grote meerderheid van de teelt nog in Spanje. Echter is Calinda ook geschikt voor de teelt in een groot aantal andere landen. Landen rond de Middellandse Zee liggen natuurlijk voor de hand. Zo wordt er ook Calinda geteeld in Marokko, Egypte en Jordanië, Daarnaast zijn we ook bezig om Calinda in de nabije toekomst in landen als Chili, Zuid Afrika en Australië te kunnen testen."

Calinda breekt met het oude stereotype van Spaanse aardbeien
"Op het moment wordt er met name veel Calinda geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, Nederland, Duitsland en België. Special Fruit heeft als strategisch partner de eerste jaren enorm veel werk verzet om het ras te vermarkten en inmiddels werken we bij de vermarkting van dit ras samen met circa vijftien handelaren en retailers. De eigenschappen van Calinda (goede smaak, aangename interne textuur en sappigheid) breken met het oude stereotype van Spaanse aardbeien en sluiten goed aan bij wat consumenten daar van hun zomeraardbeien gewend zijn."

Calinda is een ras dat weinig kwaliteitsproblemen kent en zich goed laat transporteren. De uitstekende houdbaarheid resulteert in lage verspillingspercentages in de supermarkt en zorgt ervoor dat ook de consument het bakje nog een dagje langer kan bewaren. Dit zijn belangrijke factoren waarom zowel handel en retail graag met Calinda werken. Er zijn  natuurlijk ook nog landen waarin we graag verder zouden uitbreiden met Calinda, zoals Duitsland en Frankrijk. En natuurlijk willen we ook op de lokale Spaanse markt Calinda verdere bekendheid geven", vertelt Koen.

"Natuurlijk is niet alleen het ras, maar zijn juist ook de telers van groot belang voor het eindproduct. De Calinda-telers met wie wij werken zijn de toptelers van Spanje. Het is voor ons essentieel om direct met hen in contact te staan. Onze teelttechnicus Antonino Vazquez is dan ook het hele jaar aanwezig in Huelva en ondersteunt en adviseert de telers daar op locatie. Hij kent het ras vanaf het beginstadium en heeft levenslange ervaring met de aardbeienteelt in Spanje. Daarnaast brengen wij ook bezoeken aan de telers in Marokko, Egypte en Jordanië, en organiseren wij demodagen. Ook hebben wij sinds kort ook een eigen locatie waar we uitgebreidere teeltproeven kunnen doen met Calinda en veelbelovende selecties. Zo kunnen wij in de toekomst nieuwe rassen, ook met bijbehorende teelthandleiding introduceren."

Gecontroleerde groei
"De Spaanse Calinda is naast een ras ook een project waarin veredelaar, plantenkweker, teler en handelaar nauw samenwerken. De telers produceren een prachtig product met een duidelijke meerwaarde dat door de inzet van onze handelspartners de schappen in heel Europa weet te bereiken. Het is daarom belangrijk deze meerwaarde te waarborgen en de groei gecontroleerd te houden. In de continenten buiten Europa verwachten we echter dat de groei sneller zal gaan dan in de beginfase in Spanje, omdat we het ras en de potentie inmiddels al beter kennen."

Niet geschikt voor hightech kassen, wel voor biologische teelt
Op de vraag of het ras ook toegepast kan worden in de hightech kasaardbeienteelt, antwoordt de marketeer: "We hebben Calinda meerdere jaren in de kas getest en daar lijkt het ras helaas niet helemaal geschikt voor. Echter is het concept van low chill aardbeien in de kas wel interessant en hier houden wij bij nieuwe selecties inmiddels ook rekening met de toepasbaarheid in deze teelt. Komend jaar zal er een eerste praktijkteelt met één van deze nieuwe selecties plaatsvinden." Voor de biologische teelt is het ras volgens hem zeker geschikt. "Calinda is een weerbaar ras en heeft doorgaans weinig problemen met ziektes. Daarom lijkt dit ras het tot nu toe ook goed te doen in de biologische teelt. Dit werd vorig jaar ook bevestigd door een onderzoek van de Junta de Andalucia naar verschillende rassen in de biologische teelt, waar Calinda als beste uit de bus kwam."

Op de vraag waar hij verwacht dat het ras over vijf jaar zal staan, antwoordt Koen: "Natuurlijk is het lastig de situatie in Spanje te voorspellen. Het is een competitieve markt waar rassen snel komen en soms net zo snel verdwijnen. Wat we wel zien is een grote vraag naar Calinda en we verwachten dat deze voorlopig ook zal aanhouden. Het doel is echter niet om zoveel mogelijk planten te verkopen, maar om een stevige en lange termijnpositie in de markt te bewerkstelligen waarin productie goed op vraag wordt afgestemd."



Voor meer informatie:
Fresh Forward Marketing & Breeding
Wielseweg 38A
4024 BK Eck en Wiel
Tel. +31 344 693 314
Koen.Merkus@fresh-forward.nl
www.fresh-forward.nl